EK isplatila prvih 4,5 milijardi evra podrške u okviru novog fonda EU za Ukrajinu

Evropska komisija isplatila je danas prvih 4,5 milijardi evra pomoći u okviru novog fonda Evropske unije za podršku Ukrajinu kojim je Kijevu namenjeno 50 milijardi evra.
EK isplatila prvih 4,5 milijardi evra podrške u okviru novog fonda EU za Ukrajinu
Foto: 021.rs
"Ovim putem EU obezbeđuje neophodnu likvidnost Ukrajini, kako bi pomogla u finansiranju funkcionisanja države, kao što su isplate plata u javnom sektoru, penzija i pružanje osnovnih javnih usluga, tako da zemlja može da nastavi da fokusira napore na pobedu u ratu", navodi se u saopštenju koje je objavljenom internet stranici EK.
Saopštenje navodi da je Kijev dostavio zvanični "ukrajinski plan" koji se fokusira na strukturne reforme, investicije i mere za promovisanje približavanja EU.
 
"Komisija će razmotriti da li Plan odgovara ciljevima Fonda za Ukrajinu da podrži potrebe oporavka, restauracije, rekonstrukcije i modernizacije izazvane ruskim ratom i da li je dosledan u rešavanju relevantnih izazova u kontekstu pristupanja Ukrajine EU", dodaje se u saopštenju.
Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen je nakon današnjeg sastanka sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljom izjavila da je dobro što sve više sredstava EU ide Kijevu.
 
"Plan je dokaz da Ukrajina može da se vrati brzom rastu i počne da nadoknađuje gubitke prouzrokovane ratom. Njime je Ukrajina postavila čvrste temelje za podršku EU, sve do kraja 2027. godine", izjavila je ona, navodi se na sajtu Komisije.
 
Kada budu uspostavljeni "ukrajinski plan", okvirni sporazum između Evropske komisije i Ukrajine, kao i sporazumi o finansiranju i zajmu, Kijev bi mogao imati koristi od isplate predfinansiranja od 1,9 milijardi evra. Nakon toga bi usledile redovne tromesečne isplate.
 
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je 1. februara da su države EU postigle dogovor da Ukrajini pošalju dodatnih 50 milijardi evra pomoći na koji je mađarski premijer Viktor Orban u decembru stavio veto.
 
"Imamo dogovor. Svih 27 lidera dogovorilo je dodatni paket podrške Ukrajini od 50 milijardi evra, u okviru budžeta EU. Ovo zatvara postojano, dugoročno, predvidljivo finansiranje za Ukrajinu", napisao je Mišel na društvenoj mreži Iks.
  • cuki

    21.03.2024 08:40
    EU su osnovali ( očevi ikone ) Konrad Adenauer, Robert Šuman, Žan Mone i dr. ,da bi Evropa živela u miru i saradnji.Mnogo energije je uloženo , ali ništa od toga ne ostade.
    A ne da se finasira Ukrajina i njeni hegemonski ciljevi da mota oko prsta sve u Evropi.
  • Koga

    20.03.2024 18:25
    Više
    Ovo ode interesuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.