EU uvela sankcije ruskim zvaničnicima odgovornim za kažnjavanje Navaljnog

Evropska unija je danas uvela sankcije zvaničnicima ruskog pravosudnog i zatvorskog sistema koje smatra odgovornim za određivanje kazne opozicionaru Alekseju Navaljnom koji je nedavno umro u zatvoru.
EU uvela sankcije ruskim zvaničnicima odgovornim za kažnjavanje Navaljnog
Foto: Pixabay

"Sporo ubijanje Alekseja Navaljnog od strane režima iz Kremlja je oštar podsetnik da oni potpuno zanemaruju ljudski život", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Sankcije koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja se odnose na 33 zvaničnika.
"Obe kaznene kolonije su poznate po fizičkom i psihičkom pritisku, potpunoj izolaciji, mučenju i nasilju nad zatvorenicima. Na oba mesta Navaljni je trpeo zlostavljanje, uključujući boravak u samici i okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja njegovog zdravlja", navodi se u saopštenju. 
 
Borel je naveo da uvođenje sankcija pokazuje odlučnost Unije da vlast u Rusiji pozove na odgovornost za kontinuirano kršenje ljudskih prava u toj zemlji.
 
Navaljni je izdržavao kaznu od 19 godina zatvora kada je umro 16. februara. Ruski zvaničnici su saopštili da je umro prirodnom smrću, a u zatvoru je bio od januara 2021. kada se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensima za šta je okrivio Kremlj.
  • Silver

    23.03.2024 07:57
    al su pametni na koga su samo taki i ja bi tako sa tudjim novcima da mogu al nije lepo i moz biti zdravo opasno.......
  • Ташоли

    22.03.2024 19:56
    А у Гвантанаму прави хотел, нема никаквих основа за санкционисање било кога. Тешки лицемери.
  • db sa sela

    22.03.2024 17:11
    politika
    Ne spomonju ljudska parava kada su u pitanju ubijanje zene i dece u Gazi
    Cudno, a toliko se brine za ljudska prava u Rusiji zbog jednog coveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.