Evropska unija i brojne države osudile teroristički napad u Moskvi

Evropska unija i brojne države osudile su napad u koncertnoj dvorani u Moskvi i izrazile saučešće Rusiji.
Evropska unija i brojne države osudile teroristički napad u Moskvi
Foto: FoNet/AP
Portparol Evropske unije Peter Stano napisao je na društvenoj mreži Iks da je EU "šokirana i zgrožena terorističkim napadom", dodavši da Unija osuđuje sve napade na civile.
 
"Naše misli su sa svim pogođenim ruskim građanima", naveo je Stano.
Ujedinjene nacije su saopštile da su tužne i da nastoje da dobiju još informacija.
Francusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je solidarnost sa Rusima, dok je grčko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo teroristički napad u Moskvi i nazvalo ga "strašnim".
 
Saučešća i osude oružanog napada stigli su iz Srbije, SAD, Egipta, Kazahstana, Azerbejdžana, Kirgistana, Italije, Nemačke, Luksemburga, Katara, Kube, Palestine, Bolivije, Irana, Venecuele, Uzbekistana, BiH, Turske, Jermenije, Malte, Južne Osetije, Jordana, Saudijske Arabije, Češke, Poljske...
 
Češki zvaničnici oštro su osudili sinoćnji teroristički napad na koncertu u Moskvi kao jeziv čin za koji se ne može naći opravdanje i izrazili iskreno saučešće porodicama žrtava.
 
"Češka osuđuje teroristički napad u Moskvi. Uzimanje civila kao mete je neprihvatljivo. Saučešće porodicama žrtava", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Odmah posle prvih vesti o napadu oglasio se sinoć i šef diplomatije susedne Poljske Radoslav Šikorski i poručio da njegova zemlja "naravno, uvek osuđuje terorističke napade u bilo kom vidu".
U terorističkom napadu sinoć na dvoranu Krokus u Moskvi poginule su najmanje 93 osobe, a više od 140 je povređeno, uključujući i decu. Napadači obučeni u kamuflažnu uniformu upali su u veliku koncertnu dvoranu u Moskvi, otvorili vatru i zapalili je.
 
Napadači su pobegli, a jutros je ruska Federalna obaveštajna služba (FSB) objavila da je privedeno 11 ljudi vezano za napad, među kojima i četvoro terorista koji su direktno uključeni.
  • Netačno

    23.03.2024 10:53
    Stano uopšte nije upotrebio reč "terorizam". Osudio je "napad na civile".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.