Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju za hitan prekid vatre u Gazi

Savet bezbednosti UN usvojio je danas prvu rezoluciju kojom se zahteva hitan prekid vatre u Gazi, posle više od pet meseci rata Izraela i Hamasa.
Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju za hitan prekid vatre u Gazi
Foto: Pixabay
Poziv na prekid vatre nekoliko puta su blokirale SAD, koje su sada bile uzdržane.
 
Rezolucijom koja je usvojena sa 14 glasova "za" i jednim uzdržanim zahteva se hitan prekid vatre tokom meseca Ramazana, započetog pre dve nedelje, a koji bi trebalo da dovede do trajnog primirja, preneo je Frans pres.
U rezoluciji se takođe zahteva hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, ali se taj zahtev ne povezuje sa prekidom vatre tokom Ramazana, koji se završava 9. aprila, konstatuje Asošiejted pres.
 
Više od 250 ljudi oteto je 7. oktobra u napadima palestinskih ekstremista iz Gaze predvođenih Hamasom na jug Izraela.
Rezolucija Saveta bezbednosti takođe naglašava hitnu potrebu širenja isporuke humanitarne pomoći i jačanje zaštite civila u Pojasu Gaze i ponavlja zahtev za ukidanje svih prepreka za obezbeđenje humanitarne pomoći.
 
Pre glasanja je premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio da će otkazati planiranu posetu izraelske delegacije Vašingtonu ako SAD ne stave veto ne rezoluciju, koju je predložilo deset izabranih članica Saveta. On je potom to i učinio.
 
SAD su ranije stavile veto na tri nacrta rezolucije SB UN, a takođe su se dva puta uzdržale.
 
Kina i Rusija su takođe stavile veto na dva američka nacrta rezolucija u oktobru i u petak prošle nedelje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet