Evropski savet produžio sankcije pojedincima u BiH

Evropski savet odlučio je da, zbog situacije na terenu, produži okvir restriktivnih mera prema pojedincima i entitetima u Bosni i Hercegovini (BiH) za još dve godine, do 31. marta 2026. godine.
Evropski savet produžio sankcije pojedincima u BiH
Foto: 021.rs

"Evropska unija će, stoga, zadržati svoju sposobnost da nametne ciljane restriktivne mere pojedincima ili entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine", navedeno je u odluci Evropskog saveta.

Restriktivne mere mogu se uvesti i protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju bezbednosnu situaciju u zemlji ili potkopavaju Dejtonski/Pariski mirovni sporazum, dodaje se u odluci.
Restriktivne mere u okviru ovog okvira sastoje se od zamrzavanja imovine, zabrane stavljanja sredstava na raspolaganje i zabrane putovanja u EU za fizička lica.
 
Evropski savet je 22. marta doneo odluku da uslovno da "zeleno svetlo" BiH za otvaranje pregovora o članstvu u EU, ali nije utvrdilo pregovarački okvir, navodeći da BiH mora da ispuni sve ranije definisane kriterijume, koje je pred tu zemlju postavila Evropska komisija.

Teme

BiH

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.