"Kralj kripto valuta" osuđen na 25 godina zatvora zbog prevare

Osnivač kripto berze FTX Sem Benkmen Frid osuđen je pred američkim Federalnim sudom na Menhetnu na 25 godina zatvora zbog prevare sa kriptovalutama.
"Kralj kripto valuta" osuđen na 25 godina zatvora zbog prevare
Foto: Pixabay
Pre nego što je pročitao kaznu, sudija Luis Kaplan je izjavio je nakon što je Frida proglasio krivim po sedam optužbi za prevaru, zaveru i pranje novca u novembru 2023. godine da je on počinio "veoma težak zločin", prenosi Gardijan.
 
"Kralj kriptovaluta" je mladi tridesetogodišnjak, diplomac fizike na prestižnom Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT), koji je pretvorio svoj mali startap, pokrenut 2019. godine, u drugu najveću svetsku berzu za razmenu kriptovaluta. 
Sin dvojice akademika sa Stanforda se zatim lansira daleko izvan kripto univerzuma, donirajući američkim političkim kandidatima i ubeđujući slavne ličnosti poput legende američkog fudbala Toma Brejdija da reklamiraju FTX, uz veliku naknadu.
 
Međutim, nakon nekoliko riskantnih finansijskih ulaganja, Fridov tim počinje da koristi novac svojih klijenata bez njihovog znanja i pristanka za kupovinu nekretnina i donacije političarima.
Početkom novembra 2022. godine mediji su otkrili da je značajan deo imovine ogranka njegove kompanije Alameda kupljen kriptovalutama koju je kreirao FTX, što je izazvalo kolaps te digitalne valute, i njeogovog carstva sa njom.
 
"Talentovani i ambiciozan kralj je poželeo da postane predsednik Sjedinjenih Država. Imao je aroganciju da pomisli da može počiniti prevaru i da se izvuče", izjavila je na suđenju zamenica tužioca Danijel Sasun, koja je vodila tužbu.
 
Frid se izjasnio nedužmnim po svim tačkama optužnice. On se tokom saslušanja više puta izvinio klijentima i tvrdio da je FTX imao dovoljno sredstava da svima vrati novac kojim su poslovali na berzi.
 
Njegov advokat je izjavio da Frid nije "zli genije" kakvim su ga prikazali mediji niti "pohlepni negativac" kako je opisan tokom suđenja. "Sem je pionir u tom polju i nenasilni prestupnik" kazao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet