Policija u Čikagu za 40 sekundi ispalila skoro 100 metaka u muškarca

Četiri policajca iz Čikaga pucala su na osumnjičenog gotovo 100 puta u manje od minut nakon što je muškarac otvorio vatru na njih tokom zaustavljanja saobraćaja prošlog meseca.
Policija u Čikagu za 40 sekundi ispalila skoro 100 metaka u muškarca
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je pokazao izveštaj gradske kancelarije za civilni nadzor, objavljen u utorak.
 
Iako prvobitni izveštaj nije istakao nikakve zaključke o ponašanju policajaca, ovaj incident će verovatno podstaći novu raspravu o upotrebi sile policijskih snaga i rasnim odnosima u Sjedinjenim Državama.
Incident se dogodio 21. marta kada je policija zaustavila Afroamerikanca Dekstera Rida (26) zbog sumnje da nije vezao sigurnosni pojas. Rid se oglušio o naredbe policajaca da otvori vrata automobila i da ne diže prozor, a zatim je zapucao prema njima, ranivši u ruku jednog od policajaca.
 
Četiri policajca su uzvratila vatru, a prema izveštaju pucali su 96 puta u roku od 41 sekunde. Rid je proglašen mrtvim u bolnici.
Odbor, koji pregleda svaku policijsku pucnjavu u Čikagu, objavio je snimak policijske kamere zajedno sa svojim izveštajem.
 
"Čini se da pregled video zapisa i početnih izveštaja potvrđuje da je Rid prvi pucao, pogodivši policajca, a četiri policajca su uzvratila vatru. Dostupni preliminarni dokazi takođe potvrđuju da su policajci uzvratili vatru otprilike 96 puta u roku od 41 sekunde, uključujući nakon što je Rid izašao iz vozila i pao na tlo", stoji u izveštaju.
 
Gradonačelnik Čikaga Brandon Džonson izjavio je da žali zbog gubitka još jednog Afroamerikanca tokom susreta s policijom, ali se suzdržao od osude o pucnjavi, rekavši da je objavljivanje videa pokušaj da se osigura transparentnost istrage.
 
"Kao gradonačelnik i kao otac koji podiže porodicu, uključujući dva crna dečaka na zapadnoj strani Čikaga, lično sam skrhan što vidim još jednog mladog crnca kako gubi život tokom interakcije s policijom", rekao je Džonson.
  • Snajperista

    10.04.2024 14:56
    Kolateralna šteta
    "Policija u Čikagu za 40 sekundi ispalila skoro 100 metaka u muškarca"
    - Šta ti je dobro uvežbana policija ! Ovi naši bi sa 100 metaka pobili bar još 50 okolo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.