O rezoluciji o genocidu u Srebrenici prvo na zatvorenom sastanku u UN 17. aprila

Nacrt rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici biće predstavljen na zatvorenom sastanku u UN 17. aprila.
O rezoluciji o genocidu u Srebrenici prvo na zatvorenom sastanku u UN 17. aprila
Foto: Pixabay
O rezoluciji, na kojoj se još radi i podložna je promenama, izjasniće se zemlje članice na sednici Generalne skupštine UN početkom maja, piše Glas Amerike.
 
U nacrtu rezolucije, u koji je Glas Amerike imao uvid, traži se da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice, i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se sprečio revizionizam i genocid u budućnosti.
Takođe se bez rezerve osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.
 
Nacrt rezolucije naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.
Predlog da se uvede Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici baziran je na rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2004, kojom se uspostavlja Međunarodni dan sećanja na genocid u Ruandi nad Tutsima.
 
Inicijatori rezolucije su Nemačka i Ruanda, ali kako nezvanično saznaje Glas Amerike, u kreiranju teksta će učestvovati i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje. 
  • Mrki

    10.04.2024 19:57
    Mir
    Slava Bogu na visinama a na zemlji među ljudima mir
  • A Francuska ?

    10.04.2024 13:18
    A za šta će da glasa Francuska ? Da vidimo u UN i u SE ko je neprijatelj Srbije ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet