VIDEO Iran napao Izrael: Ovo se dešavalo tokom protekle noći

Iran je pokrenuo napad na Izrael, a ovo se sve izdešavalo tokom prethodne noći.
VIDEO Iran napao Izrael: Ovo se dešavalo tokom protekle noći
Foto: Beta/AP
Izraelske vlasti saopštile su oko 3 sata izjutra po srednjeevropskom vremenu da stanovnici više ne moraju da borave u skloništima niti blizu njih, preneo je CNN pozivajući se na izveštaje svojih dopisnika sa terena.
 
Najavljeno je da će se kasnije u toku noći ili jutra javnosti obratiti i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki predsednik Džozef Bajden. Američki predsednik sazvao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi razmotrili "vazdušni napad Irana na Izrael.
 
 
Analitičari koje je CNN pitao o prognozama raspleta ovog konflikta strahuju od žestokog odgovora Izraela, uprkos tvrdnjama da iranski napad nije naneo bitnu štetu.
Na snimcima iz Izraela i drugih gradova očigledno je da su projektili ili delovi projektila padali po ulicama uprkos tvrdnjama da su gotovo svi uništeni pre nego što su doleteli iznad izraelske teritorije.
 
Desetogodišnji dečak teško povređen u iranskom napadu na Izrael 
 
Izraelska hitna pomoć je saopštila rano jutros da je jedan desetogodišnji dečak ranjen na jugu Izraela tokom iranskog napada.
Dečak iz beduinskog naselja kraj Arada je u ozbiljnom stanju, preneli su izraelski mediji.
 
Nejasno je šta mu je nanelo povrede.
 
 
Drugih izveštaja o povredama tokom prvog direktnog iranskog vojnog napada na Izrael započetog kasno sinoć nije bilo.
 
Iran: Što se nas tiče ovo je gotovo
 
Iranska misija pri UN objavila je da akciju svojih snaga smatra legitimnom akcijom pokrenutom u skladu sa Članom 51 Povelje UN kao odgovor na izraelski napad na konzulat u Damasku.
 
"Ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sledeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći", navela je iranska misija pri UN.
 
 
"Ovo je konflikt između Irana i odmetničkog režima u Izraelu u kojem SAD mora ostati po strani", navele su iranske diplomate.
 
Jemen se pridružio napadima Irana na Izrael 
 
Oružane snage Jemena lansirale su nekoliko dronova ka Izraelu istovremeno sa ispaljivanjem raketa i dronova iranskog Korpusa Revolucionarne garde, izvestila je iranska državna agencija IRNA u noći između subote i nedelje.
 
"Tri jemenske bespilotne letelice stigle su na okupirane palestinske teritorije u trenutku kada je Iran izvršio masivan napad raketama i dronovima na izraelske položaje, kao odgovor na napad režima na iransku ambasadu u Siriji", izvestila je IRNA navodno citirajući izveštaj engleske pomorske bezbednosne kompanije Ambri.
 
 
Jemenska vojska je izvela sličnu operaciju i ranije, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze i oni su više puta napali izraelske brodove i brodove izraelskih saveznika u Crvenom moru, objašnjava IRNA, misleći zapravo na snage pobunjenika Huti koji kontrolišu veći deo Jemena.
 
Ko obara iranske dronove?
 
Avioni Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva, SAD i Jordana oborili su jedan broj borbenih dronova i balističkih raketa koje je Iran ispalio na Izrael, prenosi Skaj njuz. Ta televizija je navela, pozivajući se na britansko Ministarstvo odbrane, da su lovci te zemlje angažovani na presretanju ubojnih sredstava koja lete ka Izraelu.
 
Britanija je angažovala i avione za dopunu goriva u vazduhu, kako bi obezbedila veću aktivnost svojih borbenih aviona u regionu Bliskog istoka.
 
 
Prethodno je i američka vojska navela da je oborila jednu iransku bespilotnu letelicu.
 
Nije navedeno da li je letelica oborena sa zemlje ili iz vazduha, kao ni gde se to dogodilo.
 
Jordan je takođe naveo da je srušio "desetine iranskih dronova". Letelice su navodno oborili jordanski lovci kada su preletele teritoriju te zemlje.
 
Za sada nema potvrda ovih tvrdnji.
 
Pustošenje prodavnica u Izraelu
 
Iranska državna agencija IRNA izvestila je u noći između subote i nedelje da su strah i haos vladali Izraelom dok su na njegovu teritoriju pristizali iranski projektili, a da je stanovništvo u panici opustošilo prodavnice hrane.
 
"Haos vlada širom okupiranih palestinskih teritorija dok cionistički mediji izveštavaju o dolasku iranskih dronova u ranim jutarnjim satima u nedelju, a neki izvori izveštavaju o sirenama za uzbunu na severu okupirane Palestine", izvestila je iranska agencija.
 
 
"Zvuk sirena čuo u regionu Al-Džalil na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što je iranski Korpus čuvara Islamske revolucije u subotu uveče objavio da je ispalio desetine dronova i projektila prema pozicijama cionističkog režima, kao odgovor na brojne zločine, uključujući nedavni smrtonosni napad na konzularni deo iranske ambasade u Damasku", izvestila je IRNA.
 
"Izveštaji o iranskim uzvratnim udarima izazvali su haos i psihozu straha među cionistima, a mediji izveštavaju o napadima na prodavnice. Hiljade cionističkih doseljenika viđeno je kako žure u obližnje prodavnice da naprave zalihe hrane, vode za piće i drugih osnovnih potrepština", navodi se u izveštaju iz Al-Maiadena.
 
"Iranski vojni odgovor na cionistički režim takođe je podstakao gradonačelnika okupiranog grada Haife da tamo proglasi vanredno stanje", navodi se u drugom izveštaju koji prenosi IRNA.
Izraelskim građanima izdata uputstva, zatvorene škole, zabranjeni veći skupovi 
 
Prethodno je Komanda odbrane izraelske vojske objavila video saopštenje u kojem je naglasila da bi civili trebalo da nastave da slede njena uputstva nakon što je više od 100 iranskih dronova lansirano ka Izraelu.
 
"Mi smo u ratu na nekoliko frontova više od šest meseci. Tokom rata smo se suočili i suprotstavili mnogim izazovima, naučili smo i napredovali. Spremni smo i jaki i u defanzivi i u ofanzivi", rekao je general-major Rafi Milo, objasnivši da je u trenutnoj proceni situacije odlučeno o izmeni odbrambenih odrednica.
 
Počev od danas neće raditi obrazovne ustanove i skupovi više od 1.000 ljudi su zabranjeni.
 
Od građana se traži da nastave budno da se pridržavaju uputstava koja mogu da se izmene u zavisnosti od procene.
  • Particulare matter

    14.04.2024 14:06
    Ovaj režim u Iranu kao Hamas i Vučićevi radikali. Sad kad dobiju USA/NATO /Izrael raketiranje i bombardovanje kukaće 25 godina kako su oni slobodarski narod, a zapad ih mrzi i bez najave ih je bombardovao, uništio i vratio ih u 19 vek. Onda će ponovo da izaberu iste te na vlast kao Srbi Vučića i Dačića. I tako.
  • mile

    14.04.2024 13:40
    Muslimani žele da žive sa jevrejima kao i albanci sa nama.Nekom lakše u du.. nego u glavu. To neće moći.
  • Persepolis

    14.04.2024 13:01
    Haos su merdevine
    Ništa što je Izrael ikada u svojoj istoriji uradio nije dovelo do povećanja stabilnosti, mira, prosperiteta i bezbednosti u regionu već nasuprot, konstantno produbljuje tenzije i stvara destabilizaciju. To bi trebalo da se promeni nekada. Jevrejski i muslimanski narod zaslužuje da živi zajedno u mirnim dobrosusedskim odnosima ali na žalost to se sa ovim garniturama vlasti na obe strane teško može desiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.