Iran pokrenuo napad na Izrael: Lansirane desetine dronova

Iran je pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, a premijer Izraela Benjamin Netanijahu poručio je da je Izrael spreman.
Iran pokrenuo napad na Izrael: Lansirane desetine dronova
Foto: Pixabay (ilustracija)
Desetine dronova poletelo je iz Irana ka Izraelu, javili su izraelski mediji pozivajući se na izraelske i američke obaveštajne podatke.
 
Nakon toga je objavljeno da je lansiran i drugi talas dronova.
 
Rojters javlja pozivajući se na iransku državnu novinsku agenciju da je Teheran večeras ispalio prvi talas balističkih raketa ka Izraelu.
 
Izraelski izvori rekli su za Njujork tajms da su dronovi lansirani i sa teritorije Iraka u pravcu Izraela. Dodali su da su očekivane mete Golanska visoravan i vojna baza u Negevu.
 
Potparol izraelske vojske Danijel Hagari potvrdio je da su desetine dronova lansirane iz Irana i da idu ka Izraelu.
 
Hagari ističe da izraelsko vazduhoplovstvo prati dronove, ali napominje da će im trebati nekoliko sati da stignu do Izraela, piše Times of Israel.
 
Izraelski ratni kabinet sastao se povodom iranskog napada, javlja Nešnal indipendent.
 
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da je Izrael spreman na direktan napad Irana i da će odgovoriti istom merom.
"Građani Izraela, poslednjih godina, a još više poslednjih nedelja, Izrael se pripremao za mogućnost direktnog napada Irana. Naši odbrambeni sistemi su raspoređeni i spremni smo za svaki scenario", objavio je Netnajhu u video izjavi.
 
U gradu Haifi na severu Izraela otvorena su javna skloništa.
 
Kako se navodi u poruci upućenoj građanima, u slučaju uzbune, biće otvorene železničke stanice, koje su odobrene za korišćenje kao skloništa.
 
U Tel Avivu je večeras prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.
 
Sa teritorije južnog Libana militantna grupa Hezbolah lansirala je rakete u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir.
 
Izraelska vojska, kao odgovor, dejstvovala je artiljerijom na više lokacija u južnom Libanu, navodeći da je cilj tog napada bila infrastruktura koju koristi Hezbolah.
 
Iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani upozorio je sve zemlje da ne podržavaju Izrael u sukobu protiv Irana i da mu ne dozvole da koristi njihove teritorije za izvođenje bilo kakvih napada na tu zemlju.
 
"Koja god zemlja koja bi mogla da otvori svoje tlo ili vazdušni prostor Izraelu za potencijalni napad na Iran, dobiće naš odlučan odgovor", rekao je Aštijani.
 
Jordan je proglasio vanredno stanje. Takođe je zatvorio svoj vazdušni prostor za sve letelice.
 
Zvanični Aman je saopštio i da je jordanska protivvazdušna odbrane spremna da presretne i obori svaki iranski dron ili letelicu koja naruši vazdušni prostor Jordana.
 
Američki predsednik Džozef Bajden vratiće se večeras u Vašington kako bi se konsultovao sa timom za nacionalnu bezbednost.
  • .

    14.04.2024 08:46
    Podrška Izraelu - oazi demokratije, ljudskih sloboda, prosperiteta, modernosti u moru fundamentalizma i mržnje.
    Na celom ogromnom prostoru između Kipra i Japana, Izrael je praktično jedina oaza demokratije (malo poljuljane sa ovim Netanjahuom, ali ipak...)
  • Fića

    14.04.2024 08:01
    Tarabići...
    Da li će se u naše doba ostvarivati ono šta su govorili Tarabići...?
  • Куп је битан

    14.04.2024 00:08
    Ово је почетак краја иранске теократије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.