Napad Irana na Izrael: Ko je osudio, ko se solidariše, a ko poziva na uzdržanost?

Zvaničnici niza zemalja osudili su iranski napad na Izrael, lideri pojedinih zapadnih država izrazili su i solidarnost sa Izraelom, a Rusija i Kina pozivaju sve strane na uzdržanost.
Napad Irana na Izrael: Ko je osudio, ko se solidariše, a ko poziva na uzdržanost?
Foto: Beta/AP
Sjedinjene Američke Države, Kanada, Nemačka, Danska, Norveška, Češka, Argentina, Paragvaj...osudili su iranski napad, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zvaničnici Evropske unije Žozep Borel i Ursula fon der Lajen, između ostalih, preneo je Tajms of Izrael.
 
Američki predsednik Džozef Bajden i državni sekretar Entoni Blinken ponovili su da je posvećenost SAD bezbednosti Izraela čelične jačine.
 
Britanski premijer Riši Sunak rekao je da će Velika Britanija biti spremna na zaštitu izraelske bezbednosti.
Kanadski premijer Džastin Trudo kazao je da Kanada osuđuje iranski napad i podržava Izrael u pravu na sopstvenu odbranu i odbranu svog naroda od napada.
 
I nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je solidarnost sa Izraelom.
 
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kazala je da je Izrael pokazao jačinu i sposobnost da se odbrani zajedno sa seveznicima. Berbok je pozvala Iran da odustane od eventualnih daljih napada, uključujući i one preko proksija, jer bi regionalna eskalacija nasilja mogla da ima nesagledive posledice.
Španski premijer Pedro Sančez saopštio je da njegova vlada prati događaje na Bliskom Istoku sa "najvećom pažnjom" i dodao da će španske ambasade ostati otvorene radi podrške državljanima Španije u tom regionu.
 
Argentinski predsednik Havijer Milei izrazio je solidarnost i "nepokolebljivu posvećenost" Izraelu.
 
Rusija je pozvala obe strane na uzdržanost i pozvala sve zemlje u regionu da reše postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima. Moskva je izrazila izuzetnu zabrinutost zbog najnovije opasne eskalacije sukoba, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da je upozorilo nebrojeno mnogo puta da nepostojanje rešenja za brojne krize na Bliskom Istoku, posebno u zoni palestinsko-izraelskog konflikta, mogu voditi rastućoj nestabilnosti.
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u subotu sa iranskim kolegom Hoseinom Amir-Abdolahianom, kome je preneo "odlučnu osudu" izraelskog napada na iransku ambasadu u Siriji, koji je i bio povod iranskog napada na Izrael protekle noći.
 
Rusija je prethodno, kako podseća Rojters, osudila i izraelsko ponašanje u šestomesečnom ratu u Pojasu Gaze protiv militantne grupe Hamas.
 
Hamas je, inače, saopštio da je iranski napad na Izrael bio "prirodno pravo i zaslužen odgovor" na bombardovanje iranskog konzulata u Damasku.
 
Kina je, slično Rusiji, izrazila "duboku zabrinutost" zbog iranskog raketnog napada na Izrael, pozivajući relevantne strane da "pokažu smirenost i uzdržanost kako bi sprečile dalju eskalaciju". Kina je pozvala međunarodnu zajednicu, posebno zemlje koje imaju uticaj na Bliskom Istoku, da odigraju konstruktivnu ulogu za mir i stabilnost regiona.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kratko je rekao da očekuje smirivanje situacije nakon iranskog napada na Izrael, ali samo privremeno.
Na opasnost dalje eskalacije sukoba upozorio je i Jordan, čiji je premijer Bišer Kasavni istakao potrebu za uzdržanošću svih strana. Oružane snage Jordana, kako je poručio, suprotstaviće se bilo kakvom pokušaju ugrožavanja bezbednosti te kraljevine.
 
Kao čvrst američki saveznik u regionu, Jordan je presreo i oborio desetine iranskih dronova i projektila koji su leteli preko te zemlje u pravcu izraelskih ciljeva, naveli su bezbednosni izvori. Izraelu su pomogli u odbrani od iranskog napada i Velika Britanija, Francuska i Nemačka, a iransko  Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je tim povodom ambasadore tih zemalja da razmotre svoj "neodgovoran stav" u vezi sa napadima Teherana na Izrael.
  • Rudar

    14.04.2024 19:45
    @Plaćač poreza
    Pre će Iran ostati bez vode nego bez naftnih derivata!
  • Ratko

    14.04.2024 18:41
    Ziveo Izrael
    Kaze ovaj nesrecnik komsa, Iran ima Ruse i Kineze za saveznike
  • Particulare matter

    14.04.2024 18:06
    Iranska televizija uz snimke ranijih požara iz sveta objavila da su to pogođeni ciljevi a Izrael na kolenima. Isto kao pojedine rusko iranske tv iz Srbije. To je ta BRICS politika.. Hibridni rat medijskim manipulacijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.