Građani Hrvatske danas biraju poslanike Sabora - i to prvi put sredom

U Hrvatskoj se danas održavaju parlamentarni izbori.
Građani Hrvatske danas biraju poslanike Sabora - i to prvi put sredom
Foto: Beta/AP (Darko Bandić)
Izbori se prvi put održavaju u sredu, zbog čega je u Hrvatskoj danas neradan dan.
 
Oko 3.700.000 građana Hrvatske bira članove 11. saziva Sabora. Na ukupno 165 lista nalaze se 2.302 kandidata koji se nadmeću za 151 mandat u parlamentu.
U Hrvatskoj će se glasati na 6.500 biračkih mesta, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima se glasalo i juče, a moći će i danas da se glasa.
 
U Srbiji su juče bila otvorena tri biračka mesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj - jedno u Beogradu, a dva u Subotici. Pravo glasa u Beogradu ima 19.300 građana, a u Subotici 17.700 birača. Glasaće se i danas, u isto vreme kao u Hrvatskoj.
Predizborna tišina na snazi je od utorka u ponoć, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.
 
Iako je bilo uobičajeno da se na birališta u Hrvatskoj izlazi nedeljom, ovog puta izbori su raspisani za sredu.
 
Nije prvi put da se u Hrvatskoj izbori ne održavaju u nedelju - parlamentarni izbori 2000. godine održani su u ponedeljak, 3. januara zbog novogodišnjih praznika.
  • Sremac

    17.04.2024 10:40
    Pa to je protiv ustavno
    Nemaju oni Brnabicku da brine o ustavu i demokratiji.Samo se bojim da je dedin duh ne pozove da se vrati svome jatu.
  • zztop

    17.04.2024 09:15
    Tako im odredio poludeli precednik koji se umešao ne samo imenom nego i delovanjem za jednu stranu što po ustavu nebi trebao ni smeo ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.