Šef izraelske vojne obaveštajne službe podneo ostavku

Šef izraelske vojne obaveštajne službe general-major Aharon Haliva podneo je ostavku zbog propusta koji su omogućili da Hamas napadne Izrael 7. oktobra prošle godine, saopštila je izraelska vojska.
Šef izraelske vojne obaveštajne službe podneo ostavku
Foto: Beta (AP/arhiva)
"Obaveštajna jedinica pod mojom komadom nije ispunila povereni zadatak. Znao sam da uz ovakvu poziciju dolazi i velika odgovornost", naveo je Haliva u obrazloženju ostavke, javlja Rojters.
Haliva je prvi visoki izraelski komandant koji je priznao da je propustio da predvidi i spreči napad Hamasa u kojem je poginulo više od 1.200 ljudi, uglavnom civila, a oko 250 ih je uzeto za taoce.
 
On će ostati na dužnosti do imenovanja naslednika.
Prema navodima izraelskih medija, moguće su ostavke još nekih visokih vojnih i obaveštajnih službenika.
 
S druge strane, premijer Benjamin Netanjahu odbacuje bilo kakvu odgovornost za napad 7. oktobra, iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Izraelaca upravo njega smatraju odgovornim za to što nije dovoljno učinjeno da do tog događaja dođe.
 
Izrael je, kao odgovor na oktobarski napad Hamasa, pokrenuo vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze u kojoj je do sada ubijeno više od 34.000 Palestinaca.
  • NS

    23.04.2024 08:39
    @Suština
    Nije predvideo, a prevideo je informacije koji dovode do predviđanja.
  • S56

    23.04.2024 07:00
    Neobičan potez
    Šef izraelske vojne obaveštajne službe podneo ostavku

    Šta mu bi? Pa ministri nikada ne podnose ostavke sudeći po ponašanju ministara/ki u tigru.
  • Suština

    22.04.2024 23:34
    Izrael NIJE prevideo napad Hamasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet