Stejt department: SAD s ponosom sponzorišu rezoluciju o genocidu u Srebrenici

SAD s ponosom sponzorišu predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji su predstavile Ruanda, Nemačka i Bosna i Hercegovina, saopšteno je iz Stejt departmenta.
Stejt department: SAD s ponosom sponzorišu rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Foto: Pixabay
"Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obeleže i druge slučajeve genocida", saopštio je Stejt department u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.
 
U saopštenju je ukazano da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid.
Takođe, navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid na drugim mestima u svetu - koje su potvrdili međunarodni sudovi.
 
"Komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države veruju da je važno na ovaj način obeležiti sećanje na genocid u Srebrenici", piše u odgovoru Stejt departmenta.
Ukazuje se i da rezolucija nije usmerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.
 
U sedištu UN u Njujorku održavaju se neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.
 
Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN, konsultacije o nacrtu nazvanom "Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995" sazvale su stalne misije Nemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država, prenosi Glas Amerike.
 
Predlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe početkom maja.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Njujorku gde nastavlja razgovore sa predstavnicima VIŠE zemalja uoči glasanja Generalne skupštine o rezoluciji o danu sećanja na genocid o Srebrenici, ukazujući, kako je rekao, na sve opasnosti koje takva jednostrana i iznuđena rezolucija može da donese regionu, međunarodnom pravnom poretku i samim UN".
  • Krk u brk

    25.04.2024 08:56
    SerBske patriJote na aparatima sikcu od zla ali nikako da se pomire sa cinjenicama.
  • Zašto da ne

    24.04.2024 15:53
    Ako
    Možete da se izborite istinom i kulturom da nije bio genocid, a ako imate sredstava i energije, dokažite da su Amerikanci genocidan narod, Vučić je to i obećao, a pominjao je neke druge
  • Хајнал

    24.04.2024 14:51
    Вестерн геноцид
    Колико су они вешти у прикривању и игнорисању својих злочина говоре нам и њихови "историјски вестерн филмови" у којима су окупатори приказани као невини насељеници, а домицилни народ као крволочни дивљаци који убијају "добрице" и све је тако то претстављено да и данас док гледам те филмове имам тај осећај правде и истине које су нам они кварно неметали, и сад да им ми верујемо да су њихове тврдње и намере поштене!?То је као кад лопов виче:'Држ'те лопова".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.