Tinejdžerka u Rusiji osuđena na 3,5 godine zatvora zbog antiratne poruke

Tinejdžerka iz sibirskog grada Čita osuđena je na 3,5 godine zatvora zbog pisanja antiratnog grafita i objava na društvenim mrežama, objavili su ruski mediji.
Tinejdžerka u Rusiji osuđena na 3,5 godine zatvora zbog antiratne poruke
Foto: Pixabay
Sud je izrekao presudu u četvrtak, a mediji navode da je ovo prvi put da je jedan maloletnik dobio zatvorsku kaznu zbog antiratnih stavova.
 
Ljubov Lizunova (17), učenica 10. razreda, privedena je zajedno sa Aleksandrom Snežkov (19) i Vladislavom Višnjevskim (23) u oktobru 2022, pola godine pošto je Rusija napala Ukrajinu. Tinejdžerka, koja ze sebe kaže da je anarhistkinja, tada je imala samo 15 godina.
Trojac je prvobitno optužen zbog crtanja grafita "Smrt režimu" na zidu jedne garaže, a kasnije i zbog administriranja antiratnih kanala na mreži Telegram.
 
U to vreme maloletnici od 15 i 17 godina, Lizunova i Snežkov, uvršetni su u registar ekstremista i terorista kojima država može da zamrzne imovinu bez sudskog naloga.
Sud Prvog istočnog vojnog garnizona objavio je danas da je devojka proglašena krivom zbog pozivanja na terorizam i ekstremizam. Kaznu od tri godine i šest meseci zatvora služiće u zatvoru za mlade, a dobila je i zabranu korišćenja interneta na tri godine.
 
 
Sud je odbacio optužbe za vandalizam zbog zastarelosti.
 
Snežkov je osuđen po sve tri tačke optužnice i dobio je kaznu od šest godina zatvora.
 
Višnjevski je suđen na godinu i po dana prinudnog rada zbog optužbe za pomaganje i podržavanje pozivima na terorizam.
 
Tužilac je tražio da se tinejdžerka osudi na šet godina zatvora, a sudija je kazao da sve strane imaju pravo žalbe pre pravosnažnosti presude.
  • Boeser Wolf

    04.05.2024 01:20
    @Роко Прч
    Kad se već sopamo ciframa, Rusija nije uhapsila 400 ljudi, već 400.000

    400 ljudi je samo ubila prošle godine zbog svojih stavova.

    A tebi je ok zatvoriti dete od 17 godina na 3,5 godine zatvora zbog nečeg što je rekla. Na vest o tome ti lupaš gluposti. Ti bi svu srpsku decu dao putinu samo da ti to zatraži, petokolonasu....
  • Роко Прч

    27.04.2024 09:15
    Статистика
    Интересантан податак, мислим да је у питању 2023. година...
    У Русији је током те године, због коментара на друштвеним мрежама, ухапшено и затворено око 400 људи, у исто вријеме у В. Британији по истом основу је ухапшено и затворено око 3200 људи.
    Који је режим суровији?
  • Zare

    27.04.2024 08:02
    Da bi sprovodio strahovladu, diktatoru u Rusiji nije bilo dovoljno zatvaranje i ubijanje pol. protivnika nego je krenuo sa eliminacijom dece zbog iznosenja locnih stavova. Cini mi se da je to poslednji stadijum pred raspad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet