Ministar BiH: Vučić napravio Dan D od rezolucije, ovakva Srbija ne zaslužuje ni trunku poštovanja

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković najavio je da će BiH tražiti isplatu ratne štete od Srbije, kao i reviziju presude protiv Srbije.
Ministar BiH: Vučić napravio Dan D od rezolucije, ovakva Srbija ne zaslužuje ni trunku poštovanja
Foto: Screenshot (N1)
"Pošto je Vučić ovakav, mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i reviziju presude protiv Srbije. Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja", poručio je šef diplomatije BiH za N1 Sarajevo.
 
Konaković kaže da mu se čini da je ova priča o rezoluciji o genocidu u Srebrenici osvetlila u pravom svetlu i Srbiju. 
"Mislim da smo Vučića izvukli iz brloga u kojem se on pretvarao, svetu nudio i prodavao da je neki proevropski i veliki svetski čovek, a on je zaista ruski proksi jednako kao i Dodik", kazao je on.
 
U utorak je najavljena vanredna sednica SB UN-a o BiH na zahtev Rusije i tom prilikom bi trebalo da se video linkom obrati i članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović. Konaković je potvrdio ovu informaciju istakavši kako Rusija pokušava da osigura obraćanje Cvijanović.
"Time se potvrđuje ono što intenzivno govorimo nekoliko meseci da je Republika Srpska, njen lider i Cvijanović istureno krilo Rusije. Ponoviću, i Vučić se napokon pokazao u tom pravom svetlu. Ti ljudi ni u svojoj kući ne mogu objasniti zašto su ovoliko energije uložili kako bi branili usvajanje rezolucije koja kaže da ćemo se setiti šta se desilo 11. jula u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Svet će taj datum obeležiti sa pijatetom prema žrtvama i zabranjeno je dalje negirati genocid. Vučić, Dodik, Cvijanović i svi njima slični bore se svim silama da se genocid i dalje može negirati", kaže Konaković.
 
On navodi da je Vučić napravio Dan D od ove rezolucije kao da će se njenim usvajanjem nešto promeniti. 
 
"To će biti civilizacijska poruka svima koji negiraju genocid da prestanu to da rade i da se sećamo 11. jula. Dakle, ništa se neće promeniti, mi ćemo uložiti sve napore da istinu o Srebrenici promičemo na svakom mogućem mestu. Ovakva Srbija ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje. Mi smo godinu dana odlazili, razgovarali, nudili dijalog, a dobili smo od njih moralni šamar u pokušaju da se rezolucija zaustavi", navodi ministar spoljnih poslova BiH.
 
Prema njegovim rečima, "ova rezolucija ne pravi pretpostavku, kako Vučić laže svetsku javnost, za ratnu odštetu".
 
"Ali, pošto je Vučić ovakav, mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i reviziju presude protiv Srbije. Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja", poručio je šef diplomatije BiH za N1 Sarajevo.
  • Radovan III

    11.05.2024 10:37
    Manipulišu i oni koji su za i koji su protiv rezolucije.
    Ključno je da genocida nije bilo.
    Ali Sud je po nalogu presudio da se genocid dogodio.
    Danas je jasno svakom razboritom čoveku da je to bila farsa koju sada neobavezujućom rezolucijom treba ozvaničiti.
    Ako se htelo 11.jul proglasiti za dan genocida to je moglo i bez rezolucije.
    Srebrenica je kao zločin dečji vrtić za ono što čini država Izrael u Gazi a uz podršku onih koji "guraju" rezoluciju!
  • Vozdra

    29.04.2024 10:10
    Ko si ti?
  • Pedja

    29.04.2024 09:07
    Pedja
    Kao prislno mobilisan mogu napisati da je 100% u pravu Konakovic! Srbija nije kriva vec njeno Riko odstvo iz 90-ih sa ratnohuskackom masinerijom koja i danas traje koje nas je unistilo!!! Milosevic Draskovic Seselj Mladi Vucic…ima plejada takvih likova koji su lupetali sludjenom i osiromašenom Narodu dok su se oni bogatili i još bogate! I ja se pridružujem odsteti da im se zaplene imovine kako ovde tako u inostranstvu i skori bi se svi namirili koliko je novca oteto od svih nas! Dok ne raščistimo sa takvim zlotvorima iz 90-ih u Srbiji nikada nejce biti bolje!!! Bravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.