Utvrđen konačan rezultat parlamentarnih izbora u Hrvatskoj

Državna izborna komisija (DIP) Hrvatske utvrdila je konačan rezultat parlamentranih izbora održanih 17. aprila, što znači da sutra počinje rok od 20 dana za održavanje prve sednice Sabora.
Utvrđen konačan rezultat parlamentarnih izbora u Hrvatskoj
Foto: Pixabay
Prvu sednicu saziva predsednik Hrvatske Zoran Milanović, a za konstituisanje Sabora je poreban izbor njegovog predsednika, za šta je potrebna podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika. Toliko je potrebno i za fomiranje vlade.
 
Konačni rezultat izbora je potvrdio da nijedna stranka nema dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.
Relativni pobednik je izbora je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa 61 mandatom, od kojih su tri iz dijaspore. Drugoplasirana je koalicija levog centra okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) s 42 mandata, a trećeplasirani desničarski Domovinski pokret s 14 mandata.
 
Slede desni Most s 11 mandata i zeleno-leva stranka Možemo s deset mandata.
Po dva mandata imaju regionalne stranke – Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sever, a jedan mandat stranka Fokus. Osam mandata imaju pripadnici nacionalnih manjina, od čega Samostalna demokratska srpska strankA (SDSS) ima tri.
 
Poslanici manjina najavili su prošle sedmice da će podržati kandidata HDZ Gordana Jandrokovića za predsednika Sabora, čime su se svrstali uz HDZ.
 
Pregovore o formiranju parlamentarne većine vode i HDZ I SDP, a ocenjuje se da HDZ ima veće šanse iako je na stolu više kombinacija pa i novi izbori.
 
Ustavni sud Hrvatske je ranije objavio da aktuelni predsednik i premijerski kandidat Zoran Milanović ne može da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku.
 
SDP je potom odustao od Milanovića kao mandatara.
  • Nikola

    30.04.2024 09:37
    X
    Nije mi jasno. Pa zar niko nije postavio pitanje da li su izbori bili fer, da li je došlo nekoliko hiljada ljudi iz BIH i sl. E kakvi ste vi to Hrvati. Nigde prevare, lopovluka i nameštanja izbora. Totalno ste nezanimljivi. Plus izbore održavate jednom u četiri godine. Kod nas su bre svaki dan izbori, a imperator nam se obraća 30 tak puta od početka godine. Mada, možda ste zato decenijama ispred nas?
  • NN

    30.04.2024 08:00
    Vama treba samo 2 nedelje za konačne rezultate?
    Amateri

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet