Bez napretka ka primirju u Gazi: Izrael i Hamas nepopustljivi

Sastanak u Kairu o predloženom primirju povezanom sa oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze završen je bez napretka, pošto Izrael i Hamas ostaju nepopustljivi posle sedam meseci ratovanja.
Bez napretka ka primirju u Gazi: Izrael i Hamas nepopustljivi
Foto: Beta/AP
Razgovori se, međutim, moraju nastaviti u Kataru, zemlji posredniku, gde se očekuje šef Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) Vilijams Berns (William Burns), dok bi, prema egipatskim medijima, delegacija Hamasa trebalo da se vrati u Kairo u utorak, 7. maja.
 
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je da Izrael "neće kapitulirati" pred Hamasom i da ne može "prihvatiti" zahteve islamističkog pokreta, koji poziva na definitivni prekid vatre na palestinskoj teritoriji pre bilo kakvog sporazuma, posebno o oslobađanju svojih talaca otetih 7. oktobra u Izraelu.
Netanjahu i dalje preti da će pokrenuti ofanzivu na prenaseljeni grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, "sa ili bez" dogovora o primirju.
 
Lider Hamasa Ismail Hanije koji je u Kataru, optužio je Netanjahua da "sabotira napore posrednika" u cilju postizanja primirja, dok su razgovori započeti u subotu, danas nastavljeni ;u Kairu između delegacije Hamasa i egipatskih predstavnika, u odsustvu Izraela.
Delegacija palestinskog pokreta koja je večeras otputovala iz Kaira na konsultacije u Dohi, po rečima zvaničnika Hamasa mora da se vrati u Egipat u utorak "da bi završila pregovore" – rekli su izvori bliski egipatskim posrednicima.
 
Po pisanju američkih medija, direktor CIA je posle etape u Kairu otišao u Katar.
 
Ponuda zemalja posrednika, Katara, Egipta i SAD, predstavljena Hamasu krajem aprila, predviđa primirje povezano sa oslobađanjem talaca koji se drže u Pojasu Gaze, u zamenu za zatvorene Palestince koje drži Izrael.
 
Zvaničnik Hamasa je danas rekao da taj pokret "ni pod kojim okolnostima neće prihvatiti sporazum koji eksplicitno ne predviđa prekid rata".
Izraelski premijer je danas rekao da je njegova vlada odlučila da zatvori kancelariju katarskog kanala Al-Džazira u Izraelu. Ubrzo posle toga je prekinut signal te televizije.
 
Al-Džazira koja podrobno izveštava o ratu u Gazi, osudila je tu odluku kao "zločinačku", a Hamas kao "očigledno kršenje slobode medija".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.