Stejt department demantuje navode o smeni Eskobara: Diplomate rotiraju zadatke redovno

Američki Stejt department demantovao je navode britanskog portala "Frontlajner" da će zamenik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar biti smenjen sa funkcije izaslanika za Zapad
Stejt department demantuje navode o smeni Eskobara: Diplomate rotiraju zadatke redovno
Foto: Američka ambasada
Kako naglašavaju, očekuje se da će Eskobar biti poslat na drugo radno mesto što je redovna praksa sa svim karijernim diplomatama koji menjaju funkcije rotacijom svake četiri godine, prenosi Blic.
 
Portparol Stejt departmenta je za "Gazetu Ekspres" rekao da će Eskobar do planirane tranzicije ostati na funkciji zamenika sekretara i specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.
"Tvrdnje koje je izneo Vudi Džimšiti su zaista lažne. Zamenik pomoćnika sekretara Gabrijel Eskobar nije razrešen dužnosti. Svi službenici diplomatske službe u karijeri rotiraju zadatke u periodu od jedne do četiri godine kao redovnu praksu. Kao službenik u diplomatiji, zamenik pomoćnika sekretara Eskobar je na svojoj sadašnjoj ulozi bio tri godine i očekuje se da će u narednim nedeljama preći na svoj sledeći zadatak. Do planirane tranzicije, on ostaje u ulozi zamenika pomoćnika sekretara i specijalnog izaslanika u kancelariji za evropska i evroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana", poručio je portparol.
 
Dodao je da je vlasnik veb-sajta "Frontlajner" Vudi Džumšiti "dao niz onlajn izjava o zameniku pomoćnika sekretara Gabrijelu Eskobaru koje su takođe zaista lažne".
 
Iz Stejt departmenta su demantovali tvrdnje o supruzi Gabrijela Eskobara objavljene na sajtu kojim upravlja Džumšiti, ističući da "Eskobarova supruga nikada nije dobijala sredstva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije".
Takođe, portparol je rekao da Gabrijel Eskobar nema porodične veze sa "navodnim partnerom teksaške advokatske firme McGinis Lochridge LLP".
 
"Neodgovorno je objavljivati takve lažne vesti. Podstičemo novinare da provere činjenice pre nego što šire neosnovane i uvredljive glasine. Uopšteno govoreći, znamo da dezinformacije predstavljaju ogromnu pretnju za demokratska društva. To truje društveni diskurs, pogoršava podele i predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera", dodao je portparol Stejt departmenta.
 
U zaključku se navodi da SAD snažno podržavaju dijalog koji vodi EU kao način za postizanje mira i produktivnih odnosa između Kosova i Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.