VIDEO: Nakon sukoba dva klana u Španiji uhapšeni članovi kriminalne grupe iz Srbije

Španska policija privela je 11 članova kriminalne grupe od kojih je većina iz Srbije.
VIDEO: Nakon sukoba dva klana u Španiji uhapšeni članovi kriminalne grupe iz Srbije
Foto: Screenshot (Youtube/Policia Nacional)
Kako je saopštilo špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, uhapšeni su članovi grupe koju je predvodio jedan od najtraženijih mafijaških šefovau Srbiji, za kojim je međunarodna poternica raspisana još 2021. godine.
 
Akcije hapšenja sprovođene su u Malagi, Madridu i Barseloni.
 
Devetoro uhapšenih je sprovedeno odmah u pritvor.
Kod osumnjičenih je pronađeno vatreno oružje sa velikom količinom municije, ali i lažna dokumentacija, kao i dron.
 
Istraga je otvorena u januaru kada su španski agenti otkrili da je u bolnici u Malagi urađena medicinska intervencija na petoro tada teško povređenih državljana Srbije. Policija je tada otkrila da je kuća u kojoj su boravili napadnuta vatrenim oružjem, a da su oni vezani, pretučeni i tako teško povređeni. 
 
Kako navodi špansko ministarstvo, od početka su istražitelji sumnjali da bi napad mogao imati veze sa nerazrešenim računima kriminalnih klanova iz Srbije. 
 
Dokazi su ukazivali na to da je taj napad uključivao pedantnu pripremu i izvršenje bazirano na vojnoj taktici, naročito jer je korišćen dron da se pripremi napad i posmatraju žrtve. 
U događajima je učestvovalo osam ljudi, petoro je napalo kuću, a troje nadziralo okolinu. Osim toga, otkrili su obimnu logistiku koju su koristili u planiranju, iznajmljivanju do tri vozila i tri kuće u kojima su boravili prethodnih dana dok su pripremali napad. Pored toga, izvršioci su imali infrastrukturu u provincijama Malaga, Madrid, Barselona i Alikante.
 
"Nakon što su identifikovani svi umešani, uz stalnu saradnju sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala Republike Srbije, utvrđeno je da je organizator napada  vođa opasne oružane kriminalne organizacije, povezane sa trgovinom drogom i da je za njim bila raspisana međunarodna poternicu koju su izdale srpske vlasti, a koju su one klasifikovale kao 'metu velike vrednosti'", navodi se u saopštenju španske policije.
 
Nakon što je utvrđeno da se organizacija ponovo preselila u Malagu, organizovano je hapšenje. 
 
 
Tokom akcije izvršeno je ukupno sedam kućnih pretresa, pet u Esteponi (Malaga), jedan u Madridu i još jedan u Vilasar de Daltu (Barselona), u kojima su zaplenjena dva pištolja sa izbrisanim serijskim brojem, više od 100 metaka, torba sa priborom za koji agenti veruju da bi mogao da bude upotrebljen u još jednom napadu, sedam lažnih ličnih dokumenata, dron i 16.000 evra u gotovini.
Uhapšene osobe se terete za krivična dela nezakonitog zatvaranja, razbojništva sa nasiljem, nedozvoljenog držanja oružja, povreda, falsifikovanja dokumenata, trgovine drogom i članstva u kriminalnoj organizaciji. Pored međunarodne poternice koja je bila raspisana za vođom organizacije, još jedan od privedenih imao je i međunarodnu poternicu Srbije, a treće uhapšeno lice je imalo nalog za odlazak u zatvor u Španiji. Nakon što su privedeni, devetoro uhapšenih su smešteni u privremeni zatvor.
  • Kriki

    06.05.2024 21:58
    Snajper je običan šibicar i drukara koja je otišla i na par lokova prebacio biznis….Da vidimo koliko će biti osudjen i dali će mu se zatvoriti firme za video nadzor,čišćenje objekata,obezbedjenje idr..???
  • /

    06.05.2024 19:23
    /
    zar spanija nije protiv priznanja kosova
  • E da

    06.05.2024 18:31
    E da
    nema Srbija koristi od prodaje kokaina za 48h bi svi bili pohapšeni u Španiji i Češkoj! Ali to je prećutni dogovor država koji traje vise od decenije! Svako ko je kao bobegao i Srbije nazi se na tim destinacijama! Mala je Srbija kao Ns i Bg gde svako svakog zna ali čuti i sl.ali i ovom ce ubrzo kraj koliko se prica po ulicima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).