Dodeljene Pulicerove nagrade: Po tri Njujork tajmsu i Vašington postu

Američke dnevne novine Njujork tajms i Vašington post dobile su po tri Pulicerove nagrade za široku lepezu novinarskih dostignuća za teme od oružanih sukoba širom sveta, do socijalnih nepravdi.
Dodeljene Pulicerove nagrade: Po tri Njujork tajmsu i Vašington postu
Foto: Beta/AP
Vašington post podelio je nagradu za nacionalno izveštavanje za članak "Teror u ponavljanju", ispitivanje puške AR-15, široko dostupnog oružja koje se obično koristi u smrtonosnim masovnim ubistvima (u SAD), navodi se u saopštenju komiteta za dodelu Pulicerove nagrade.
 
Vašington post je opisao da je puška "dala moć napadačima da trenutno pretvore svakodnevne američke zone javnih okupljanja u zone jezivog nasilja".
Novinari Vašington posta nagrađeni su za sveobuhvatnu istragu na terenu u Indiji koja je razotkrila metodično podrivanje najveće svetske demokratije od strane premijera Narendre Modija i njegovih hinduističkih saveznika, koji su koristili društvene medije da raspiruju mržnju i vrše pritisak na američke tehnološke gigante da se priklone moći indijske vlade.
 
Nagrada za istraživačko novinarstvo otišla je u ruke Hane Drajer iz Njujork tajmsa, za razotkrivanje rada dece migranata u modernoj Americi i propustima američke vlade koji su doprineli da se ta nelegalna praksa nastavi.
Njujork tajms je dobio međunarodnu nagradu i za izveštavanje o ratu na Bliskom istoku i to u trenutku kada je izveštavanje sa tog područja pod oštrim kritikama međunarodnih aktivista.
 
Novinari Njujork tajmsa dobili su nagradu za izveštavanje o smrtonosnom napadu Hamasa u južnom Izraelu 7. oktobra, neuspesima izraelskih obaveštajnih službi i sveobuhvatnom smrtonosnom odgovoru izraelske vojske u Gazi.
 
Nagrada za javnu službu, koja se smatra najprestižnijom, pripala je ProPublici, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Njujorku posvećenoj istraživačkom novinarstvu, za razotkrivanje mreže sumnjivih finansijskih afera u koje je umešan sudija Klarens Tomas iz Vrhovnog suda SAD.
 
Agencija Rojters je drugi pobednik za izveštavanje o problematičnim postupanjima na radnim mestima u kompanijama koje kontroliše Ilon Mask, uključujući SpaceX i Teslu.
 
Nagrada za komentar pripala je Vladimiru Kara-Murzi, ruskom aktivisti i novinaru koji je pisao kolumne iz zatvorske ćelije u Rusiji.
 
Dejvid E. Hofman iz The Posta osvojio je nagradu za uredničko pisanje za seriju o korišćenju digitalne tehnologije od strane autoritaraca za suzbijanje neslaganja.
Magazin Njujork tajms dobio je nagradu za scenario dugometražnog filma "Majka koja se promenila: priča o demenciji", autorke Kejti Engelhart, u kojem se opisuje kako su dve sestre postupale nakon što im je majka dobila dijagnozu da boluje od Alchajmerove bolesti. Članak se bavio ključnim pitanjima medicinske etike i problemom brige o voljenim osobama koje proživljavaju mentalni sunovrat.
 
Od 1917. godine, njujorški Univerzitet Kolumbija svake godine dodeljuje Pulicerove nagrade za izvrsnost u novinarstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).