AstraZeneka povlači vakcinu nekoliko meseci nakon priznanja o nuspojavama

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida19.
AstraZeneka povlači vakcinu nekoliko meseci nakon priznanja o nuspojavama
Foto: 021.rs
To je učinila nekoliko meseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove retke i opasne nuspojave.
 
Vakcina AstraZeneke se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.
Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i sada je stupio na snagu.
 
Slične prijave biće podnete u narednim mesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakszevria.
AstraZeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida19, prenosi britanski Telegraf.
 
Vakszevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem poslednjih meseci zbog veoma retkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi.
 
AstraZeneka je u sudskim dokumentima podnetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina "može, u veoma retkim slučajevima, da izazove TTS".
 
TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.
 
AstraZeneku tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom.
 
Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.
"Razvili smo vakcine za nove sojeve kovida19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakszevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. AstraZeneka je stoga donela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakszevria u Evropi", saopštila je farmaceutska kompanija.
 
U saopštenju se takođe navodi da je kompanija "ponosna" na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije kovida19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom sveta.
  • Živan

    08.05.2024 15:29
    Zanimljivo!

    Sve vakcine su dobile privremenu dozvolu, a tražilo se da ih ljudi prime trajno. Kad dođe to toga, lako je povući privremenu dozvolu, ali nemoguće je da čovek povuče vakcinu iz sebe.
  • Mile

    08.05.2024 14:43
    Dve nedelje su kjucne
    Gde je Dr Kon,nesto ga nema na televiziji.
  • Nevakcinisan

    08.05.2024 13:10
    I dalje sam nekim cudom ziv. 5x kinuo od korone do sada. Ko bi rekao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet