Srbija za vakcine potrošila 160 miliona evra, od toga 106 na ruske i kineske

Srbija je ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa u toku 2021. godine platila preko 106 miliona evra.
Srbija za vakcine potrošila 160 miliona evra, od toga 106 na ruske i kineske
Foto: 021.rs

Ukupni uvoz vakcina za humanu vakcinu porastao je za skoro 160 miliona evra, što je najverovatnije i ukupno izdvajanje za nabavku svih vakcina protiv kovida19 u toku prošle godine, otkriva Nova ekonomija.

Ukupni uvoz vakcina je prošle godine bio 180,6 miliona evra, pokazuju podaci koje je Nova ekonomija dobila od Republičkog zavoda za statistiku, što je međugodišnji skok od oko 850 odsto.

Godišnji uvoz vakcina za ljudsku upotrebu je u proteklih pet godina prosečno iznosio oko deset miliona evra, a 2020. godine on je bio skoro duplo veći, 19 miliona evra.
 
Vrednost ove razmene je 2020. godine najverovatnije porasla upravo zbog početka uvoza vakcina protiv koronavirusa tog decembra. Na primer, duplirana je vrednost uvoza vakcina iz Belgije gde se proizvodi Fajzer-Biotek vakcina.
 
Međutim, značajno veći skok uvoza beleži se 2021. godine kada je počela kampanja masovne vakcinacije.
 
Najviše vakcina uvezeno je iz Kine, Belgije i Rusije, odnosno upravo iz država čije smo vakcine protiv koronavirusa kupovali.
 
Za uvoz iz Kine i Rusije je moguće tvrditi da se u potpunosti odnosi na vakcine protiv koronavirusa, jer u Srbiji nije registrovana, niti je dobila dozvolu za uvoz, nijedna drugo sredstvo za imunizaciju iz dve države, pokazuju javno dostupni podaci Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Dakle, iz Kine i Rusije mogle su da se uvoze jedino vakcine protiv SARS-CoV-2.
 
Iz Kine je uvezeno ukupno 58 tona vakcina, vrednosti 82,1 milion evra, a iz Ruske Federacije osam tona vrednosti 24 miliona evra.
 
Iz Belgije se osim Fajzer-Biotek vakcine uvoze i druga cepiva protiv različtih bolesti koja se nalaze u Registru ALIMS-a, pa je sigurno da se ukupna vrednost uvoza ne odnosi samo na vakcine protiv koronavirusa.
 
Ipak, iz Belgije se u Srbiju godišnje prosečno uvezu vakcine vrednosti oko dva miliona evra (računato od 2016. do 2019. godine). U toku 2021. godine uvoz iz Belgije je bio trideset puta veći i iznosio je 60,7 miliona evra.
 
U oktobru 2021. je registrovana vakcina Sputnjik V koju proizvodi Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". S obzirom na to da se ova vakcina proizvodi u Srbiji, njena nabavka ne ulazi u podatke koji se odnose na uvoz.
 
Sinofarm vakcina  je dobila rešenje o registraciji u Srbiji u oktobru 2021. godine. Nosilac dozvole takođe je Institut "Torlak".
Pre nego što su registrovane, vakcine koje se proizvode u Rusiji i Kini su u Srbiju ulazile uz pomoć uvoznih dozvola koje izdaje ALIMS.
 
Nova ekonomija podseća da država od početka pandemije krije koliko troši na kupovinu medicinske opreme, testova za detekciju koronavirusa i vakcina.
 
  • Nana

    30.03.2022 13:11
    @Лиманац
    Dokle više aman zaman, u svakoj čorbi mirođija, ali iritantan i nevoljen.
    Idi, dete, uči škole, veštine, radi na sebi a ne na nama.
    Nađi curu, šetaj pored vode, leči živce muzikom a ne pišanjem po komšijama.
    A za Dan bezbednosti, ako te se sete - sete...
  • Baba Jula

    30.03.2022 12:29
    Deda mraz
    A koliko je od tih vakcina STVARNO potroseno za gradjane Srbije? Vucic je ruske i kineske vakcine po komsiluku delio neatedimice, a i u Africi (tankousti nosio na poklon) a plus sto su komsije dolazile ovde i primale vakcinu??? A sve to MI, srpske ovce, placamo...
  • ovo

    30.03.2022 12:09
    je
    pošteno , zna se koliko , zašto potrošeno ! ranije se samo saznalo koliko su skupe sekunde , ali bez mašinskog mozga džaba bilo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija