Plenković: HDZ ima potrebnu većinu za formiranje Vlade

Predsednik HDZ i nosilac liste na izborima za Evropski parlament Andrej Plenković izjavio je danas da ta stranka ima potrebnih 76 potpisa za formiranje Vlade, prenosi Hina.
Plenković: HDZ ima potrebnu većinu za formiranje Vlade
Foto: Beta
"Danas je dan u kojem imamo 76 potpisa za našu treću vladu", rekao je Plenković tokom predstavljanja kandidata i izbornog programa HDZ za predstojeće izbore za Evropski parlament.
 
Na sastanku Predsedništva Domovinskog pokreta (DP) prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ, potvrdili su iz DP danas, pri čemu će DP Plenkoviću dati 12 mandata.
Domovinski pokret kao manji koalicioni partner u budućoj vlasti, dobio je tri resora u Vladi - poljoprivredu, privredu, kao i demografiju i useljeništvo, za šta će biti osnovano novo ministarstvo, potvrdile su obe strane.
Uz ministarske pozicije u DP dobijaju i dva mesta potpredsednika Vlade i jedno potpredsednika Sabora.
 
Domovinski pokret je na izborima 17. aprila osvojio s partnerima 14 mandata, ali se odmah u izbornoj noći od njih "odcepio" Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), a danas je objavljeno da svoj potpis neće dati ni Josip Jurčević, tako da DP raspolaže s 12 saborskih mandata.
 
Sa druge strane, HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da su im za formiranje većine, koju će predvoditi Plenković, nedostajala još tri glasa. Njih će dobiti, najavljeno je, iz Kluba nacionalnih manjina bez SDSS, piše Hina. 
  • Tataratatira

    10.05.2024 11:39
    zztop @ Odlicnu vladu ste sastavili, kao da je 10.04.1941. Sreca pa nam necete jos dugo biti "susjedi".
  • zztop

    10.05.2024 10:27
    @Tanja, @Koja
    Istorija je vrag kad ju učiš na pinku i happy-u ...
  • zztop

    10.05.2024 10:23
    @Tanja
    A vulina i gašića ko da su ljotić i nedić birali , hahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet