Predsednica Gruzije stavila veto na takozvani "ruski zakon"

Predsednica Gruzije Saloma Zurabišvili je danas stavila veto na takozvani "ruski zakon" čije je donošenje dovelo do višenedeljnih masovnih protesta širom zemlje.

Prema odredbama tog zakona, zahtevalo bi se da se mediji i nevladine organizacije registruju kao da "rade za interese strane sile" ako primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva. 

Kritičari zakona kažu da je on istovetan onom koji Kremlj koristi da ućutka protivnike i da će naškoditi putu Gruzije u EU. 
 
Predsednica Zurabišvili je danas saopštila da je zakon u suprotnosti sa ustavom Gruzije i svim evropskim standardima i dodala je da se on mora ukinuti.
Vladajuća partija, Gruzijski san, ima većinu dovoljnu da nadglasa veto Zurabišvilijeve i očekuje se da će to učiniti u narednim danima.
 
Gruzijska vlada insistira na tome da zakon ima za cilj da promoviše transparentnost i obuzda ono što smatra štetnim stranim uticajem u toj bivšoj sovjetskoj kavkaskoj zemlji.
  • 9

    19.05.2024 10:53
    I onda rusofili
    Pluju po amerima kako stalno vrše neki uticaj po svetu i izazivaju ratove . Što je tačno , ali ni njihova bratja ne zaostaju čak i prednjače u otvorenoj agresiji na susede ali to se kroz pinkhapy naočari ne vidi.
  • Ih

    19.05.2024 10:32
    Taj zapadni uticaj je toliko štetan da svi žele zapadne novce i zapadni standard života.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.