Ebrahim Raisi - ultrakonzervativni predsednik Irana koji je bio na američkoj crnoj listi

Ebrahim Raisi, koji je poginuo u padu helikoptera, bio je predsednik Irana od 2021. i vodio zemlju u pozadini nesuglasica na međunarodnom planu i sa unutrašnjim osporavanjem.
Ebrahim Raisi - ultrakonzervativni predsednik Irana koji je bio na američkoj crnoj listi
Foto: Beta/AP
Tako je ocenila agencija Frans pres.
 
Raisi (63), uvek sa crnim turbanom na glavi i verskom odorom, smatrao se ultrakonzervativcem i otvorenim pristalicom javnog reda.
Raisi je izabran 18. juna 2021. godine u prvom krugu glasanja obeleženog rekordnom uzdržanošću za predsedničke izbore, i izostankom jakih konkurenata.
 
Nasledio je umerenog Hasana Rohanija, koji ga je pobedio na predsedničkim izborima 2017. godine i više nije mogao da se kandiduje posle dva uzastopna mandata.
Raisi je izašao ojačan posle parlamentarnih izbora održanih u martu i sredinom maja. To su bili prvi nacionalni izbori od protestnog pokreta koji je potresao Iran krajem 2022. godine nakon smrti Mahse Amini, mlade žene uhapšene zbog nepoštovanja strogog kodeksa oblačenja.
 
Iranski predsednik je posle tih izbora pozdravio "novi istorijski neuspeh nanet iranskim neprijateljima posle nereda" 2022. godine.
 
Poslednjih meseci Raisi se predstavljao kao odlučni protivnik Izraela, zakletog neprijatelja Islamske Republike, pružajući podršku palestinskom islamističkom pokretu Hamas od 7. oktobra, početka rata u Pojasu Gaze.
 
Raisi je time opravdao napad bez presedana koji je Iran sproveo 13. aprila na Izrael, sa 350 dronova i projektila, od kojih je većina presretnuta uz pomoć SAD i nekoliko drugih američkih savezničkih zemalja.
 
Raisi je bio na američkoj crnoj listi iranskih zvaničnika koji su sankcionisani zbog "saučesništva u ozbiljnim kršenjima ljudskih prava", optužbe koje su vlasti u Teheranu odbacile.
 
Rođen u novembru 1960. godine u svetom šiitskom gradu Mašhadu na severoistoku, Raisi je tokom tri decenije napredovao u pravosudnom sistemu.
Imao je 20 godina kada je imenovan za glavnog tužioca Karadža, blizu Teherana, tokom Islamske revolucije 1979. Potom je bio generalni tužilac Teherana od 1989. do 1994. godine, zatim zamenik šefa pravosudne vlasti od 2004. do 2014. godine, godine kada je imenovan za državnog tužioca.
 
Vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei ga je 2016. postavio na čelo dobrotvorne fondacije Astan-e Kuds Razavi, koja upravlja mauzolejem Imam-Reza u Mašhadu, kao i ogromnim nasleđem industrije i nekretnina. Tri godine kasnije došao je na čelo glavnog organa sudskih vlasti.
 
Raisi je bio oženjen Džamilom Alamolhodom, profesorkom na Univerzitetu u Teheranu, sa kojom je dobio dve ćerke koje su završile fakultete.

Teme

Iran
  • @@uh uh

    20.05.2024 15:18
    Varvarska posla
    "...Ako je želja večinskog naroda da ima takve običaje ko smo mi da im branimo i namećemo teđe standarde umesto njihovih..."

    Stvarno? Policija je ubila 23-godišnju devojku jer joj se navodno video pramen kose, i vama je to u redu jer je to "običaj"?
    Kako je to pogano.
  • @uh uh

    20.05.2024 12:46
    Uvek zaboravite da je sam narod izabrao taj put. Revolucija u Iranu nije jedna od takozvanih "obojenih" revolucija kojom zapadni svet pravi samo muku po svetu. Ako je želja večinskog naroda da ima takve običaje ko smo mi da im branimo i namećemo teđe standarde umesto njihovih. Sa druge strane nije to ni blizu tako kako se propagira po zapadnim medijima ali to je već nešto sasvim sasvim drugo.
  • A3

    20.05.2024 08:44
    To je valjda jasno
    Za ceo svet bi bilo dobro da prste nisu umešale druge zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.