Sud u Hagu tražio izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i lidera Hamasa

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu zatražio je izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina.
Sud u Hagu tražio izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i lidera Hamasa
Foto: Beta/AP (Ohad Zwigenberg)
Glavni tužilac MKS-a Karim Kan kaže da postoje razumni razlozi za verovanje da izraelski premijer Benjamin Netanjahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, prenosi Rojters.
Sud je takođe zatražio hapšenje izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.
Kan je rekao da su protiv Netanjahua i Galanta podnete optužnice zbog "izazivanja istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu".
 
Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa - Jahje Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea. Njih trojica terete se za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.
 
Odluka Tužilaštva MKS "izjednačava žrtvu sa dželatom", rekao je neimenovani visoki zvaničnik Hamasa.
 
Netanjahu je nedavno izjavio, povodom mogućnosti da se neki visoki funkcioneri Izraela nađu na poternici MKS, da bi to bila greška istorijskih razmera. 
  • 5ztr

    21.05.2024 18:57
    Šteta što ovako nisu i 90ih igrali na kartu "sve zločince u zatvor" ili zastupali ideju "obe strane"... pa pored Miloševića i Mladića, osudili i Orića i Izetbegovića,Tuđmana, već samo u slučaju kad treba da operu PRAVI genocid, a to je genocid nad Palestincima, ujedno se sećaju i zločinaca na drugoj strani- Hamasa.
  • Baba Vanga

    21.05.2024 09:21
    Sve ubice treba u zatvor! Samo napred!
  • milicica

    20.05.2024 23:19
    tresla se gora
    rodio se mis.SAD ga podrzavaju i nista se gospodinu Izraelcu NECE DOGODITI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.