Američki kongres razmatra sankcije za tužioce Haga zbog Netanjahua: "Ako ovo bude, mi smo sledeći"

Američki kongres razmotriće uvođenje sankcija tužiocima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu ako bude izdat nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.
Američki kongres razmatra sankcije za tužioce Haga zbog Netanjahua: "Ako ovo bude, mi smo sledeći"
Foto: Pixabay
To je saopštio predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson.
 
On je istakao da je zahtev tužioca da se izda nalog za hapšenje Netanjahua proizvod "kampanje pritiska na Izrael" administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.
"Kongres razmatra sve opcije, uključujući sankcije da kazni MKS i obezbedi da se njegovo rukovodstvo suoči sa posledicama ako krene dalje sa nalogom za hapšenje", rekao je Džonson, prenosi Tas.
 
Džonson je naveo da se ovlašćenja MKS "ne protežu ni na Izrael, ni na Sjedinjene Države", a "neosnovan i nezakonit" zahtev tužioca treba podvrgnuti "globalnoj osudi".
Prema njegovim rečima, MKS "pokušava da izjednači izraelske zvaničnike sa teroristima".
 
"Ako Međunarodnom krivičnom sudu bude dozvoljeno da preti izraelskom rukovodstvu, naše rukovodstvo će biti sledeće", rekao je Džonson.
 
Tužilac MKS Karim Kan je zatražio od Pretpretresnog veća da izda naloge za hapšenje Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.
 
On je naveo da je tužilaštvo prikupilo dokaze koji ukazuju da su Netanjahu i Galant "odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene na palestinskoj teritoriji, u pojasu Gaze, najmanje od 8. oktobra prošle godine".
 
Kan je istovremeno tražio izdavanje naloga za hapšenje trojice lidera palestinskog radikalnog pokreta Hamas. 
  • Ja

    22.05.2024 08:10
    Mislim da će, nakon SAD, prve sankcije izreći i Crna Gora. Oni su "ponosna slobodarska demokratija" koja ponizno puzi na svaki mig Zapada.
  • Bulatovic Nebojsa

    22.05.2024 06:52
    Normalno, da od toga posla nema, posto je tako odlucila SAD, a uvredjena se isto nasla Britanija i zamislite Nemacka. Niko ne moze biti kriv ako upravo ove zemlje ne odluce, tako isto kome se one namerace da ga osude i na smrt ,ako treba, njemu spasa nema ,pa i da ne postoji krivica. To smo videli u praksi,.
  • Miki

    21.05.2024 14:27
    Nemam komentar prethodnici duveć dovoljno rekli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.