Zatvorenici u Ukrajini mogu na front: Postoje uslovi za prijavu za služenje vojske

Zatvorenici u Ukrajini od početka maja mogu da podnesu zahtev za mobilizaciju jer je parlament usvojio zakon koji im omogućava da se iz zatvora prijave za služenje vojske.
Tu priliku, ipak, ne može da iskoristi svaki od oko 65.000 muškaraca koji su, prema ukrajinskim vlastima, trenutno na odsluženju zatvorske kazne, piše Dojče vele.
 
Ako hoće ćeliju da zameni rovom, zatvorenik mora da ispuni više uslova:  izrečena kazna ne sme biti duža od tri godine, ne prihvataju se prijave ratnih zločinaca, ubica i seksualnih prestupnka, a u vojsku ne mogu ni oni koji su osuđeni za terorizam, ugrožavanje nacionalne bezbednosti ili pokušaj ubistva policijskog ili vojnog osoblja.
"Da li zatvorenik može da se pridruži ukrajinskoj vojsci odlučuje sud koji ne poništava kaznu, već je menja u uslovnu, ali vojska nije obavezna da primi zatvorenike i ne žele ih svi komandanti u svojim jedinicima", rekao je ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska.
 
Među njima nije komandant 93. mehanizovane brigade Ivan Burjak, koji je rekao  da svakom čoveku treba dati priliku da se popravi.
Prema podacima Ministarstva pravde, od do 20.000 zatvorenika koji bi mogli da budu mobilisani, do sada je prijavu podnelo njih 3.000.
 
Sud u gradu Hmeljnicki je sada prvi put odlučio o zahtevima dvojice osuđenih lopova i oni mogu da se bore u Nacionalnoj gardi. Prošli su zdravstveni i psihološki test i bili su fizički sposobni, navodi se u saopštenju suda.
 
Šef nevladine organizacije koja se zalaže za prava zatvorenika Oleh Cvili naglašava da je glavni motiv zatvorenika odbrana Ukrajine od Rusije i navodi da su podneli zahtev za amnestiju u prvim danima ruske invazije, ali to tada zakonom nije bilo omogućeno.
Kada su pušteni na slobodu, priključili su se vojsci i mnogi od njih su poginuli, čime su dokazali da im sloboda nije bila najvažnija, kazao je Cvili.
 
Ali postoji i zabrinutost. Mobilizacija zatvorenika je složena stvar, saopštila je organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč. S jedne strane, to može pomoći u resocijalizaciji, ali sa druge strane postoji rizik da se u datim okolnostima naruše prava bivših zatvorenika i da se na njih gleda kao na topovsko meso.
  • PATTON

    26.05.2024 17:35
    Jedinica MUP-a kojom je kasnije komandovao Legija, a u kojoj su bili Frenki Stamatović i Zvazdan Jovanović (povežite sa Đinđičem) početkom ratnih devedesetih beše sastavljena od - osuđenika!
    Oslobađanje ili umanjenje kazne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet