Borelj: Putin pretnja za sve, ako uspe u Ukrajini - neće se tamo završiti

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je ne vidi svaka članica Evropske unije Rusiju kao "najveću pretnju" za globalnu stabilnost.
Borelj: Putin pretnja za sve, ako uspe u Ukrajini - neće se tamo završiti
Foto: Beta/AP
Borelj je, govoreći na Univerzitetu Oksford, rekao da vidi sve više konfrontacije, a manje saradnje po svetskim pitanjima i ukazao na primer Rusije i rata u Ukrajini, objavljeno je na sajtu Evropske unije.
 
"Putin je danas egzistencijalna pretnja za sve nas. Ukoliko uspe u Ukrajini, neće se tamo završiti. Međutim, znam da ne dele svi u Evropskoj uniji ovo mišljenje", rekao je Borelj.
Dodao je i da neki članovi Evropskog saveta kažu da Rusija nije egzistencijalna pretnja i da smatraju Rusiju dobrim prijateljem.
 
"Takvih nema mnogo, ali ih ima nekoliko", rekao je Borelj.
On je ukazao na Mađarsku.
 
"U Uniji, koja se vodi jednoglasnošću, naša politika prema Rusiji uvek je ugrožena jednim vetom - samo jedan je dovoljan - kao što je Viktor Orban, premijer Mađarske, što je dokazao odugovlačenjem našeg poslednjeg paketa pomoći Ukrajini", rekao je Borelja.
 
Istovremeno, dodaje, u Sjedinjenim Američkim Državama, politička polarizacija odložila je paket vojne pomoći za pola godine. U sredini rata, pola godine je puno vremena.
"To može napraviti razliku između pobede ili poraza u ratu", dodao je Borelj.
  • Ташоли

    05.05.2024 21:52
    Права и то смртна опасност за Европу (западну) су њена ароганција, декаденција, дволичност, лицемерје и двоструки стандарди.
  • Razvaljot

    05.05.2024 21:51
    Milan NS @ Srbiji je devedesetih privremeno okupirano dve trecine teritorije, to je sustina i sve ostalo su prazne i nebitne price. Rusija zavrsava posao prvo sebi, a onda i nama i svima ostalima.
  • Milan NS

    05.05.2024 21:08
    @BRIKS
    Ahahaha! Rukovodstvo istih tih "pravoslavnih Slovena" je napalo Sloveniju, Hrvatsku, BiH iako je Ustavom iz 1974. svim republikama dato pravo na samoopredeljenje (ocepljenje), usput uništilo privredu i poljoprivredu sopstvenog naroda, a kada nisu imali više s kim da ratuju onda počelo da deli narod na patriote i izdajnike. Dosta više o "ceo svet je protiv pravoslavlja" jer je ustvari takvo pravoslavlje (svetosavlje) protiv celog sveta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.