Predsednica suda u Hagu prijavila Srbiju Savetu bezbednosti UN: "Odbijaju da izruče Jojića i Radetu"

Predsednica sudskog Mehanizma u Hagu Grasijela Gati Santana je ponovo Savetu bezbednosti UN u Njujorku prijavila Srbiju.
Predsednica suda u Hagu prijavila Srbiju Savetu bezbednosti UN: "Odbijaju da izruče Jojića i Radetu"
Foto: Pixabay
To je uradila zbog odbijanja Srbije da uhapsi i tom sudu izruči zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje Haškog tribunala.
 
Podnoseći redovan izveštaj o radu haškog suda, Santana je naglasila da Srbija i dalje "odbija" da ispuni sudski nalog da uhapsi i u Hag prebaci Jojića i Radetu.
To, kako je ocenila Santana, predstavlja uporno ometanje suda da ispuni svoj mandat i sudi optuženima.
 
"Kontinuirano odbijanje Srbije da saradjuje u predmetu zbog nepoštovanja suda koji se tiče Petra Jojića i Vjerice Radete predstavlja upornu prepreku da Mehanizam obavi funkciju koja mu je poverena mandatom i skoro čitavu deceniju ometa našu sposobnost da sudimo onima koji su optuženi", naglasila je Santana pred Savetom bezbednosti.
Sudija Santana potvrdila je i da je Mehanizam ustupio srpskom pravosuđu odvojeni postupak protiv lidera radikala Vojislava Šešelja i njegovih saradnika, takođe optuženih za nepoštovanje suda.
 
Predsednica sudskog Mehanizma u Hagu je Srbiju više puta, proteklih godina, prijavila Savetu bezbednosti UN zbog neizručenja Jojića i Radete.
 
To je ranije tri puta učinio i Santanin prethodnik predsednik Karmel Ađijus.
 
Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su da su uticali na svedoke optužbe u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.
 
Vlasti Srbije od 2015, kada im je haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.
 
S proleća 2016. godine, Viši sud u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i optuženih za nepoštovanje suda.
 
Srbija je, istovremeno, izrazila spremnost da Jojiću i Radeti sudi pred domaćim sudovima.
 
To tumačenje, sud u Hagu je više puta odbacio, naglašavajući da zvanični Beograd, i po međunarodnom pravu i po domaćem zakonu, ima obavezu da sarađuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činio.
 
Međutim, posle zatvaranja Tribunala, njegov pravni naslednik, sudski Mehanizam, 2017. godine je doneo odluku da suđenje zvaničnicima radikala ustupi Srbiji.
 
Nakon žalbe tužioca, apelaciono veće je naložilo da sudija Liju Daćun razmotri da li bi svedoci protiv Jojića i Radete bili bezbedni ako bi suđenje bilo održano u Srbiji.
 
U martu 2019. godine, sudija Daćun poništio je prvobitnu odluku i naložio da se proces Jojiću i Radeti održi u Hagu. Istovremeno, vlastima Srbije, sudija je ponovo uputio nalog za hapšenje i izručenje optuženih.
 
Kao obrazloženje za to, kineski sudija Daćun je naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu "nedvosmisleno" izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog "ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".
Mehanizam je, u februaru 2020, odbacio žalbu Srbije na tu odluku, i potvrdio da će zvaničnicima radikala suditi u Hagu.
 
Sudija Daćun je, krajem jula 2020, pozvao Srbiju da ga izvesti šta je preduzela da sprovede nalog za hapšenje i izručenje Jojića i Radete.
 
Zvanični Beograd ostao je dosledan, pozivajući se na odluku Višeg suda u Beogradu da nije u obavezi da uhapsi i izruči dvoje radikala. Istovremeno, Srbija je ponovo izrazila spremnost da optuženima sudi pred svojim sudovima.
 
U septembru 2021. sudija Daćun doneo je odluku da sasluša svedoke optužbe u odsustvu Jojića i Radete, u cilju očuvanja dokaznog materijala.
 
Taj poseban pravni postupak ne predstavlja sudjenje, ali će izjave svedoka date pred sudijom Daćunom kasnije moći da budu prihvaćene kao dokaz na suđenju Jojiću i Radeti, ako i kada do njega dođe.
 • Bob Rock

  11.06.2024 21:33
  Sto za jednog
  Ssrbija shvata mnogo stosta kao svedski sto..priznaje svetski sud a ne priznaje oodluke tog suda..kao odluku da Kosovo moze da proglasi nezavisnost ili pak da je u Srebrenici bio Genocid koji su izvrsili srbi.I kada su bili trazeni Karadzic i Mladic Srbija ih je skrivala po vojnim garnizonima i podrumima..jednom recju neozbiljna drzava kojoj se nista ne moze verovati
 • Marko

  11.06.2024 20:45
  A VUCICA?
  PRIJAVILA LI JE I NJEGA?
 • Milan1ns

  11.06.2024 20:19
  Gamad
  U stranu sto ovo dvoje sto traze su uzasne osobe, što mi sada ne mozemo da kažemo da cemo uvesti sankcije sudu i zasto smo toliko otupeli i ne reqgujemo kada ovi sto mogu to i urade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tajna služba pod istragom zbog atentata na Trampa

Generalni inspektor američkog Sekretara za unutrašnju bezbednost otvorio je istragu o tome kako je Tajna služba obezbeđivala bivšeg predsednika D. Trampa na dan kada je napadač pokušao da ga ubije.