Nemačka sigurna u evro i ako Grčka izađe iz evrozone

Zona evra može da izdrži izlazak Grčke, ocenio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble i dodao da "Evropa ne propada tako lako".

Zona evra može da izdrži izlazak Grčke, ocenio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble i dodao da "Evropa ne propada tako lako".

- Želimo da Grčka ostane u evro zoni. A i ona mora to da želi i da ispunjava obaveze. Ne možemo nikoga da silimo - rekao je nemački ministar. On je ocenio da je evro zona sada sposobnija i jača nego pre dve godine. - Puno smo naučili u poslednje dve godine i stvorili mehanizme zaštite. Opasnost da se zaraza prenese i na druge zemlje zone evra sada je manja, a sveobuhvatno zona evra je postala otpornija - rekao je Šojble.

- Kriza je pokazala da kada treba brzo reagovati, Evropa to ume. Pokazala se kao pogrešna procena da nećemo biti sposobni da u kratkom roku reagujemo na nepredviđene stvari - dodao je on.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj na kojima su u nedelju dve najveće proevropske partije doživele debakl, u Atini još nema naznaka o tome da će uskoro biti postignut dogovor o formiranju vlade. Ta atmosfera neizvesnosti izaziva strah kod evropskih zvaničnika i na finansijskom tržištu da li će Grčka biti sposobna da ispuni preuzete obaveze u zamenu za dobijanje pomoći EU i MMF u vidu kredita za otplatu javnog duga.

- Ovde niko nikome ne preti. Ali moramo biti iskreni i reći svojim grčkim prijateljima i partnerima da nema drugog osim zajedničkog puta - poručio je Šojble. Nemački ministar je takodje upozorio grčke političke vodje da je "opasno" i "apsurdno" davati nerealna obećanja gradjanima o tome da postoji neki drugi lakši način za privredni i finansijski oporavak Grčke.

  • Slusalac

    11.05.2012 18:52
    Bravo za Grke.
    Nadam se da ce Grcka izaci iz evro zone ,a ubrzo zatim i iz EU. Neko mora da pocne.Verovatno su Grci prvi shvatili da je evro integracija - okupacija bez ispaljenog metka.
    Talas nezadovoljstva se nezadrzivo krece kao cunami unutar EU,pa mislim da mi malo pricekamo sa prikljucenjem toj interesnoj grupi gde su kao svi nesto ravnopravni samo Nemacka i Francuska su malo ravnopravnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet