Orban odbacio uslove EU i MMF-a za pomoć

Mađarski premijer Viktor Orban danas je odbacio uslove koje su Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) postavili da bi zvanična Budimpešta dobila zatraženu kreditnu liniju u vrednosti od 15 milijardi evra.

Mađarski premijer Viktor Orban danas je odbacio uslove koje su Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) postavili da bi zvanična Budimpešta dobila zatraženu kreditnu liniju u vrednosti od 15 milijardi evra.

"Po ovoj ceni i na ovaj način ne", napisao je Orban na svom nalogu na društvenoj mreži "Fejsbuk".

On je pomoć od EU i MMF-a prvi put zatražio prošle godine, nakon što je vrednost mađarske forinte značajno pala, troškovi zaduživanja te zemlje naglo porasli, a privreda počela da slabi.

Investitore je, međutim, preplašio niz neuobičajenih ekonomskih mera koje je uvela njegova vlada, kao što je prisilna nacionalizacija penzionih fondova. Bonitetne agencije su tada snizile kreditni rejting Mađarske.

Pregovori o pomoći su obustavljeni u decembru 2011. zbog zabrinutosti kreditora u vezi novih zakona, pre svega zakona o centralnoj banci za kojeg su kritičari, uključujući Evropsku centralnu banku, tvrdili da ugrožava nezavisnost te institucije. Zvanična Budimpešta je kasnije ublažila pomenuti zakon i u julu dopustila posetu delegacije EU i MMF-a, koju je Orban tada okarakterisao kao "ohrabrujuću", a pregovori su tog meseca ponovo pokrenuti.

  • ZoranNS

    06.09.2012 16:49
    Ala će mu praviti probleme
    Ala će mu praviti probleme kako ekonomske tako i političke samo da ga slome, to već inače rade preko dve godine, daje loš primer kako onima u Eu tako i onima koji bi da uđu u EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet