Rekordna kazna zbog zagađenja Meksičkog zaliva

Kompanija "Britiš petroleum" priznaće krivicu i platiće rekordnu kaznu od tri do pet milijardi dolara za katastrofu naftne platforme "Dipvoter horajzon" i zagađenje Meksičkog zaliva 2010. godine, izjavili su izvori upućeni u ovaj slučaj.
Kompanija "Britiš petroleum" priznaće krivicu i platiće rekordnu kaznu od tri do pet milijardi dolara za katastrofu naftne platforme "Dipvoter horajzon" i zagađenje Meksičkog zaliva 2010. godine, izjavili su izvori upućeni u ovaj slučaj.

Kompanija je postigla dogovor sa američkim Ministarstvom pravde, a detalji će uskoro biti objavljeni.

Tri izvora koji su želeli da ostanu anonimni rekli su Rojtersu da će BP priznati krivicu u zamenu za odustajanje tužilaštva od nekih tačaka optužnice.

Razgovori između kompanije i Ministarstva pravde ne obuhvataju građanske tužbe na federalnom nivou, rekli su ovi izvori.

Energetski gigant sa sedištem u Londonu mesecima pregovara sa američkim vlastima i državama iz regiona Meksičkog zaliva o vansudskom poravnanju u vrednosti od nekoliko milijardi dolara povodom eksplozije na platformi koja se dogodila 20. aprila 2010. godine.

Izvori su rekli da će BP dobiti najveću kaznu u istoriji krivičnog prava SAD. Dosadašnji rekord drži kompanija "Ficer", koja je platila kaznu od 1,3 milijardi dolara 2009. godine zbog marketinške prevare u vezi sa lekom protiv bolova "bekstra".

U nesreći 2010. godine na platformi koja je potonula poginulo je 11 radnika, a obala Meksičkog zaliva pretrpela je najveće zagađenje naftom u istoriji SAD.

BP, čije su akcije značajno oslabile posle nesreće, zamenio je svog direktora posle ovog događaja. Kompanija se i dalje suočava sa zahtevima za plaćanje odštete koje su podnele zalivske države i privatna lica.

Američki Kongres prošle godine usvojio je zakon kojim je određeno da 80 odsto novca koji bude naplaćen od kazni dobiju države najteže pogođenje zagađenjem – Luizijana, Misisipi, Alabama, Florida i Teksas.

  • BP

    15.11.2012 17:46
    "We are sorry."

    http://www.southparkstudios.com/clips/360436/were-sorry
  • B

    15.11.2012 17:13
    Dva slučaja
    Ove kazne su zaslužene. BP je propustio da preduzme propisane bezbednosne procedure što je odvelo do eksplozije platforme "Deep Water Horizon", ljudskih žrtava i enormnog zagađenja.
    Međutim, kompanije koje su bacale hemijski otpad u okolini Obale Slonovače nisu kažnjenje, iako su posledice slične, a možda i gore, jer se to skrivalo, pa su otrovi prodrli u živi svet dublje nego ovi ispušteni u Meksičkom zalivu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet