Gradonačelnik se štrajkom glađu izborio za svoj grad

Gradonačelnik francuskog grada Sevrana Stefan Gatinjon, koji je stupio u štrajk glađu pre nedelju dana tražeći od vlade vanrednu pomoć za svoju opštinu, okončao je danas svoj protest, pošto je vlada obećala da će ispuniti njegove zahteve.
Gradonačelnik francuskog grada Sevrana Stefan Gatinjon, koji je stupio u štrajk glađu pre nedelju dana tražeći od vlade vanrednu pomoć za svoju opštinu, okončao je danas svoj protest, pošto je vlada obećala da će ispuniti njegove zahteve.

"Žao mi je što su stvari otišle toliko daleko, ali to je bilo neophodno", rekao je Gatinjon, spakovavši šator u kome je šest noći spavao na ulici ispred zgrade parlamenta.

Gradonačelnik Sevrana, siromašnog gradića nedaleko od Pariza, tražio je od vlasti pomoć od pet miliona evra za svoju opštinu, navodeći da je ekonomska kriza dovela Sevran i desetine drugih takvih gradova do ivice propasti.

"Mi ne tražimo jednakost. Bogati će uvek biti bogati i to je u redu, ali želimo da budemo bar malo manje siromašni", kazao je Gatinjon, dodavši da njegovi sugrađani samo pokušavaju da održe "glavu iznad vode" i da ne traže ništa više od toga.

Iako francuska vlada pokušava da drastično smanji deficit u skladu sa širim naporima u cilju okončanja dužničke krize koja već tri godine muči Evropu, parlament je ove nedelje odobrio budžetski paket kojim će povećati pomoć najsiromašnijim gradovima.

Francuski parlament izglasao je u utorak povećanje dotacija za urbani razvoj za 50 odsto u korist 100 najsiromašnijih opština, što će značiti povećanje sredstava u te svrhe sa 50 na 75 miliona evra, ali je Gatinjon smatrao da je ta mera "očito ispod onoga što bi bilo nužno za najsiromašnije gradove", pa je nastavio štrajk započet prošlog petka.

Naime, gradu Sevranu je iz usvojenog paketa ponuđeno samo 50 hiljada evra, umesto traženih pet miliona evra, te je zbog toga gradonačelnik rešio da istraje u svom protestu.

Vlada je, međutim, danas ukazala da je spremna da sredstva rasporedi na način koji bi zadovoljio Gatinjonove zahteve, tako da je on okončao štrajk.

Gatinjon izgleda iscrpljeno, ali mu je očigledno laknulo, pošto šest dana ništa nije jeo, a pio je samo zaslađeni čaj.

  • sve treba

    16.11.2012 08:53
    poceti na vreme
    Ovaj gradonacelnik vrsi generalnu probu za naredne predsednicke izbore u FR

    Video covek da strajkovi te vrste uspevaju

    Inace SVAKA CAST na gospodinovom pokasju koji je uspeo
    da od drzave dobije ono sto njegov grad zasluzuje
  • F89

    16.11.2012 08:16
    Ajmo Vucevicu pakuj sator! Imas li mu da za tako nesto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.