Josipović: Zločina je bilo, ali generali nisu krivi

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je danas da je radostan zbog toga što su na slobodi Ante Gotovina i Mladen Markač - ljudi, za koje je, kako je rekao, bio uveren da su nevini.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je danas da je radostan zbog toga što su na slobodi Ante Gotovina i Mladen Markač - ljudi, za koje je, kako je rekao, bio uveren da su nevini.

U prvom reagovanju posle izricanja oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haškom tribunalu, Josipović je rekao: "Radostan sam što su slobodni ljudi za koje sam bio uveren da su nevini. Drago mi je da je presuda ovakva kakva jeste, jer mi smo znali da Oluja nije bila zločinački poduhvat. Zločina je bilo, ali za njih generali nisu krivi."

Predsednik hrvatske Vlade Zoran Milanović istakao je da je svima u Hrvatskoj pao kamen sa srca, jer su Gotovina i Markač "očito nevini ljudi" i što su toliko izdržali za Hrvatsku.

"U tom ratu je bilo grešaka i to grešaka za koje je na kraju odgovorna hrvatska država, nisu Markač i Gotovina", rekao je Milanović. On je rekao da će hrvatska država ispuniti svoj dug prema onima o koje se ogrešila i to se ne sme zaboraviti.

Pupovac: Ostaje pitanje ko je odgovoran

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je da ono što je dobro za generale Markača i Gotovinu nije dobro za žrtve i nastavak obnove pomirenja u regiji. "Nakon ove presude koja je dobra za generale, ostaje pitanje ko je odgovoran za ubistva, progon, uništenje i paljenje kuća, jer do sada za to još niko nije odgovarao", rekao je Pupovac.

Oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču komentarisao je i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, ocenivši da je sud utvrdio da su počinjeni zločini, ali da nema dokaza da su generali za njih odgovorni.

  • Ime mi je...

    17.11.2012 08:54
    Trebalo bi da im se izvinimo što su nam narod pobili i proterali...
  • SizH

    16.11.2012 12:26
    @Lala
    Pa i jesmo , sve sa namerom da unistimo zivot ovdasnjeg sveta sa svojom nekulturom, a po ondasnjim "standardima" nismo bili dovoljno "kulturni" ni za Hrvatsku.
    Kako god da okrenes, na*ebao si, nisi podoban za suzivot iz etericnih razloga. Ti si uljez.
    A ovi plavokrvi i elitni uvek izglade pobedu.

  • Lala

    16.11.2012 10:58
    Ko je odgovoran?
    Ispasce da su se Srbi iz Hrvatske sami etnicki ocistili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.