Alžir: Krvav kraj talačke krize, ubijena 23 taoca

U akciji alžirskih snaga bezbednosti ubijeno je ukupno 23 taoca i 32 islamistička otmičara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Alžira.

U akciji alžirskih snaga bezbednosti ubijeno je ukupno 23 taoca i 32 islamistička otmičara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Alžira.

Ministarstvo je navelo da je to konačan bilans poginulih u akciji u gasnom kompleksu In Amenas, kao i da je oslobođeno 107 stranih talaca i 685 Alžiraca. Prema alžirskoj državnoj agenciji APS, specijalne snage su ranije danas upale u kompleks u završnom udaru kojim je okončana četvorodnevna talačka kriza.

Odgovornost za otmicu stotina Alžiraca i stranaca juče je preuzela ekstremistička grupa iz Malija Maskirana brigada, koja je zatražila da se razmene zatvorenici sa stranim zemljama i da se okonča francuska intervencija u susednom Maliju. Neposredno pre početka konačne akcije snaga bezbednosti, vođa otmičara Abdul Rahman al-Nigeriji, rekao je da alžirska vlada treba da izabere da li će pregovarati sa o otmičarima, ili će pustiti da taoci umru.

Kako je on zapretio, oblast u kojoj se drže taoci je puna postavljenog eksploziva i zarekao se da će ceo kompleks dići u vazduh u slučaju da alžirska vojska primeni silu. Plinsko polje Amenas nalazi se u mestu Tiganturin, oko 40 kilometara od grada In Amenas, i oko 1.300 kilometara jugoistočno od prestonice Alžira.

Taj kompleks zajednički vode "Britiš petroleum" (BP), norveška firma "Stejoil" i alžirska državna naftna kompanija. Odgovornost za otmicu stotina Alžiraca i stranaca juče je preuzela malijska ekstremistička grupa Maskirana brigada, koja je zatražila da se razmene zatvorenici sa stranim zemljama i da se okonča francuska intervencija u susednom Maliju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet