Otkriven najveći vulkan na Zemlji

Geolozi su u Tihom okeanu otkrili najveći vulkan na Zemlji i jedan od najvećih u celom našem solarnim sistemu - vulkan nazvan "Tamu Massif" veliki je skoro kao Britansko ostrvo.
Geolozi su u Tihom okeanu otkrili najveći vulkan na Zemlji i jedan od najvećih u celom našem solarnim sistemu - vulkan nazvan "Tamu Massif" veliki je skoro kao Britansko ostrvo.

Ovaj vulkan je za 25 odsto manji od gigantskog vulkana "Olimpska gora" na Marsu, kojeg naučnici smatraju najvećim u Sunčevom sistemu.

Do sada je najveći vulkan na Zemlji bio "Mauna Loa", jedan od pet vulkana na Havajima.

Vulkan Tamu Massif nalazi se na području ogromne podvodne ravnice, oko 1.600 kilometara istočno od Japana. Naučnici navode da pokriva površinu od oko 310 hiljada kvadratnih kilometara, a visok je oko 3,5 kilometra.

Za razliku od vulkana "Olimpijske gore" koji se izdiže čak 20 kilometara u visinu, ali ima "plitko korenje", geolozi su uvereni da podnožje Tamu Massif ulazi čak oko 30 kilometara u dubinu Zemljine kore.

Ranije se smatralo da je Tamu Massif grupa vulkana, kakvih na Zemlji ima na desetine. Tim, predvođen Vilijemom Sagerom sa Univerziteta "A&M" u Teksasu, utvrdio je da je ipak reč o samo jednom masivnom vulkanu.

Veruje se da je ovaj vulkan star oko 145 miliona godina i da je postao neaktivan nekoliko miliona godina nakon što se formirao.

  • zli

    07.09.2013 07:02
    mrgud
    mrzim vulkane!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet