Preminuo Radomir Antić, selektor koji je vratio veru u reprezentaciju Srbije

Proslavljeni srpski fudbalski stručnjak Radomir Antić preminuo je u ponedeljak, u Madridu, 71. godini.
Informaciju o smrti velikog fudbalskog stručnjaka potvrdio je Atletiko Madrid.
 
Kako je saopštio Atletiko Madrid, preminula je jedna od legendi madridskog kluba, sa kojim su crveno-beli osvojili duplu krunu 1996. godine. U svom oproštaju od srpskog trenera, čuveni španski klub Antića naziva "mitskom ličnošću" koja je vodila sa klupe ovaj tim pet sezona.
 
Predsednik Atletiko Madrida Enrike Serezo izjavio je klub izgubio sjajnu osobu i "arhitektu zlatnog doba Atletiko Madrida".
 
Radomir Antić će ostati upamćen kao jedini trener koji je vodio tri najveća kluba u Španiji - Atletiko Madrid, Barselonu i Real Madrid. 
 
Antić je imao i bogatu fudbalsku karijeru, igrajući za užičku Slobodu, Partizan, Fenerbahče, Real Saragosu, engleski Luton, kojeg je golom u poslednjem kolu prvenstva spasao od ispadanja iz lige. Sa Partizanom je kao igrač bio prvak Jugoslavije, a taj uspeh je dva puta ponovio i kao trener crno-belih.
 
Upravo je u Partizanu počeo bogatu trenersku karijeru.
 
Fudbalski stručnjak rođen u Žitištu iz Partizana je prešao u svoj bivši klub - Real Saragosu, koji je vodio dve sezone, nakon čega je "vukao konce" u "kraljevskom klubu" - Real Madridu, gde je došao na mesto legendarnog Alfreda di Stefana.
 
Posle vođenja Real Madrida prešao je u još jedan Real, ovog puta Ovijedo, a partije u ovom klubu su ga preporučile mnogim španskim klubovima. Antić se, konačno, obreo u Atletiko Madridu, što će biti kruna njegove karijere. Sa ovim timom je 1996. godine osvojio ligu i Kup kralja, upisavši zlatnim slovima svoje ime u istoriji kluba. 
 
Posle Atletiko Madrida, Antić se nakratko vratio u Ovijedo, da bi potom stigao u Barselonu, postavši jedini trener u istoriji koji je vodio veliku trojku španskog fudbala. Nakon avanture u Barseloni, Antić je bio na klupi Selta Viga.
 
Slavu i u sopstvenoj zemlji stekao je preuzimanjem kormila reprezentacije 2008. godine. Antić je za kratko vreme uspeo da povrati famozni "kult reprezentacije" o kojem se godinama govori, a koji "bljesne" samo na trenutke. Odličnim partijama pod vođstvom Antića Srbija je sebi obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo 2010. godine.
 
Iako je 2009. proglašen za najboljeg srpskog trenera, rastanak sa reprezentacijom Srbije nije bio prijatan. Posle iskustva u reprezentaciji, Antić se vratio klupskom fudbal, vodeći Šandong Luneng.
  • ST

    06.04.2020 23:04
    Radomir Antic - covek za sva vremena! Veliko postovanje,veliko hvala i slava mu.
  • Zoki

    06.04.2020 21:32
    Poslednji pozdrav
    Vecna slava i hvala, selektore!
  • Milos

    06.04.2020 21:17
    Saučešće
    Slava mu! Počivaju u miru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Cicipas osvojio masters u Monte Karlu

Grčki teniser Stefanos Cicipas osvojio je danas masters u Monte Karlu, pošto je u finalu pobedio 10. tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:1, 6:4.

Đoković bez finala u Monte Karlu

Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale mastersa u Monte Karlu, pošto je izgubio od 10. igrača sveta, Norvežanina Kaspera Ruda posle tri seta, 4:6, 6:1, 4:6.

Đoković u polufinalu Monte Karla

Novak Đoković plasirao se danas u polufinale masters turnira u Monte Karlu pošto je pobedio Australijanca Aleksa de Minora sa 7:5, 6:4.