Stavovi o socijalnoj pravdi umesto prezimena na dresovima NBA igrača

Kada se sezona u NBA ligi bude nastavljena, igračima će biti dozvoljeno da zamene prezime na svojim dresovima stavom ili porukom o socijalnoj pravdi.
Kako prenosi Šems Čaranija iz Atletika, to je rezultat dogovora lige sa unijom igrača (NBPA).
 
To je samo deo plana, tj. dogovora između sindikata igrača i predstavnika NBA lige, a sve u vezi sa različitim načinima na koji će igrači moći da iskažu svoj stav tokom mečeva.
 
Tako ćemo na dresovima verovatno viđati BLM poruke (Black Lives Matter), te imena tragično nastradalih Džordža Flojda, Ahmuda Arberija ili Brione Tejlor.
 
Podsetimo, nekolicina igrača učestvovala je aktivno u protestima povodom policijskog ubistva Džordža Flojda, a tema rasizma je postala jedna od bitnijih stavki u razgovorima dva strane o nastavku prekinute sezone.
 
Trenutak i važnost prepoznao je i komesar Adam Silver, koji je u razgovorima, ali u svojim medijskim nastupima, isticao važnost pronalaska načina da se NBA vrati, i kako bi ona trebalo da taj povratak iskoristi za unapređenje dijaloga o rasnoj nepravdi u SAD.
 
Ta želja je dokazana u samom planu lige za povratak, u kojem stoji i da će "cilj ponovnog pokretanja sezone biti pronalazak opipljivih i održivih načina za rešavanje rasne nejednakosti u celoj zemlji".
 
Prema planu NBA lige i nedavno objavljenom rasporedu utakmica, sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa biće nastavljena 30. jula u Orlandu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).