Jednakost i raznolikost: Fudbalerke u Holandiji mogu da igraju za muške timove

Fudbalski savez Holandije dozvolio je najtalentovanijim fudbalerkama da se od sledeće sezone pridruže muškim timovima u najvišem stepenu takmičenja amaterskog fudbala, prenose holandski mediji.
Jednakost i raznolikost: Fudbalerke u Holandiji mogu da igraju za muške timove
Foto: Pixabay (ilustracija)
Iz holandske kuće fudbala saopšteno je da ova odluka predstavlja istorijski trenutak amaterskog fudbala u Holandiji, ali i širom sveta, s obzirom na to da su mešoviti timovi do sada bili dozvoljeni samo u mlađim kategorijama.
 
"U skladu sa duhom modernog vremena, ali i nedavnih istraživanja, ne vidimo nijedan razlog da se striktno držimo samo muških timova. Zalažemo se za jednakost i raznolikost", rekao je Jan Dirk van der Zee, predsednik Asocijacije holandskog amaterskog fudbala i dodao:
 
"Želimo da devojkama i ženama ponudimo mesto na fudbalskoj mapi koje je zasnovano na njihovim kvalitetima i ličnim ambicijama".
 
Fudbalski savez Holandije tokom ove sezone pokrenuo je zanimljiv eksperiment, pošto je devetnaestogodišnjoj fudbalerki Elen Fokema data specijalna dozvola da nastupa za lokalni muški tim Foarut koji se takmiči u četvrtoj diviziji.
 
Iako je zbog problema sa virusom korona bilo odigrano samo sedam mečeva, ovaj eksperiment je ocenjen kao veoma pozitivan.
  • skep

    12.05.2021 09:06
    Prava jednakost bi bila da i muški igrači mogu da igraju u ženskim timovima.
  • Milos

    12.05.2021 08:42
    Hm
    Glupo do bola. Jedan jači faul i videće zašto ne treba da se mešaju babe i žabe.
  • Dušan

    12.05.2021 07:59
    Davno, davno beše to
    Pre nekih 20 godina je predloženo to isto u gradskom savezu Novog Sada i u FSS ali je to nekima bilo smešno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.