Hrvati na Evropskom prvenstvu na dresovima nosili grb iz doba NDH, svi kažu da je greška slučajna

Na dresu hrvatske reprezentacije tokom Evropskog prvenstva na sve četiri utakmice se nalazio pogrešan grb.
Naime, na zvaničnom grbu Hrvatske prvo se nalazi crveno polje "šahovnice", dok je na dresovima reprezentacije tokom ovog Evropskog prvenstva prvo polje bilo belo.
 
S obzirom na to da je na Evropskim i Svetskim prvenstvima praksa da se zastavice aktera meča, kao i datum održavanja istog nalaze na samom dresu, tek posle jučerašnje eliminacije Hrvata sa takmičenja, javnost je upoznata sa "greškom" na hrvatskim dresovima, piše Index.hr.
 
Nasuprot tome, svi protivnici "vatrenih" u ova četiri meča na svojim dresovima nosili su ispravan grb na hrvatskoj zastavici.
 
U NDH zakonom propisano da prvo polje mora biti belo
 
Šahovnica, odnosno grb Hrvatske na kojem je prva boja bela povezuje se sa nastankom Nezavisne Države Hrvatske (NDH), kada je još 1941. godine Ante Pavelić i rukovodstvo NDH donelo Zakon o državnom grbu po kojem je upravo prva boja bela.
 
Za vreme SFRJ je Socijalistička Republika Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske
 
HNS: Greška nenamerna, krivac je firma zadužena za štampanje 
 
Kako kažu iz Hrvatskog nogometnog saveza, greška je nenamerna, a ista je nastala prilikom ručnog vektorskog crtanja.
 
"Svu štampu na sportskoj opremi hrvatske reprezentacije radi firma Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primećena. Hrvatski nogometni savez (HNS) tražiće odgovornost od kompanije Sitotisak Decolor i interno disciplinovati zaposlene koji su odgovorni za ovaj nenameran propust", kažu iz HNS-a.
 
Oni dodaju i da se zbog ove nenamerne greške izvinjavaju javnosti i hrvatskim navijačima, kao i da će pokrenuti istragu oko ovog slučaja.
 
"Svakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namernom izvrtanju hrvatskog grba, koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom sveta", zaključuju iz Hrvatskog nogometnog Saveza.
 
Vlasnik firme Sitotisak Decolor zadužene za štampanje dresova "vatrenih" za ovo Evropsko prvenstvo Damir Kumek kaže za Jutarnji list da nikakva namera da se grb odštampa na ovaj način nije postojala, te dodaje da se apsolutno ograđuje od svih insinuacija da je to urađeno sa nekim motivom.
 
"Ovo mi je sad ludnica. Mogu reći da se svim srcem ograđujem da je to napravljeno namerno, te i od bilo kakvih insinuacija u tom smeru. Niti smo mi namerno tako štampali, niti je to bilo ko od nas to tražio. Apsolutno je reč o slučajnosti", poručuje Kumek za Jutarnji list.
 
On je dodao i da je njegova firma štampale dresove i za Svetsko prvenstvo u Rusiji.
  • 9

    29.06.2021 22:07
    I mi konja za trku imamo
    Da li je slučajno na grbu Srbije kruna iako je
    definitivno Republika Srbija? Nismo čuli da je u
    pitanju monarhija sa odbeglim kraljem koji je
    narod ostavio na cedilu , a zlato poneo sa sobom,
    da i ono ne ostane na cedilu.
    Dok ga nije proćerdao u UK nije žurio kući ,a sada mu svi
    poreski obveznici plaćaju troškove bahaćenja bili
    republikanci ili monarhisti. Bitno je da Vam Hrvatska
    bode oči.
  • Pera

    29.06.2021 20:58
    Bezbroj puta "slučajno".
  • Koja

    29.06.2021 19:05
    Ciljano i namerno
    Ništa nije slučajno.
    To su namerno uradili.
    Provokacija.
    Žao mi je što još ima desno jako "skrenutih" u Hrvatskoj, ali i ovde ima dosta. Pa radi se i ovde na tome ali kupovinom nekretnina, na primer u Vojvodini. Sada imao stadion "Karađorđe", a mogao je biti "Miroslav Antić". E, desničari rade kada nema inteligencije centra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.