VIDEO Završeno iznošenje argumenata povodom žalbe Novaka Đokovića

Pred Federalnim sudom Australije završeno je iznošenje argumenata povodom žalbe Novaka Đokovića na odluku da mu se ukine viza. Sudije su se povukle na razmatranje i čeka se njihova odluka.
Sudija Alsop je naveo da će sud pokušati da obavesti javnost tokom prepodneva po našem vremenu.
 
Ročište je počelo u subotu u 23.30 po srednjeevropskom vremenu. Prvi teniser sveta se nije obratio na saslušanju.
 
Advokat Novaka Đokovića Nikolas Vud rekao je da je suština u tome da je ministar Aleks Houk odluku o poništavanju vize doneo, kako je obrazložio, u skladu sa javnim interesom i da smatra da bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da podstakne antivakserska osećanja.
 
Međutim, advokat Vud je naveo da ministar nije uzeo u obzir suprotan scenario, a to je da može doći do antivakserskog raspoloženja ukoliko Novak bude deportovan. Rekao je i da bi to moglo da izazove nemire.
 
Vud je rekao i da ministar nije pročitao medicinski materijal koji je Đoković priložio vladi nakon što mu je viza prvi put dovedena u pitanje. Prema Vudovim rečima, taj materijal je pokazao da Đoković ne predstavlja pretnju za javno zdravlje zbog nedavne infekcije kovidom. 
 
Vud je ukazao na članak BBC-ja koji je citirao ministar kao dokaz da se Đoković protivi vakcinaciji i koji govori o tome kako se Đoković protivi tome da bude vakcinisan da bi mogao da putuje. Vud je ukazao da je Đoković takođe rekao da on "nije stručnjak" i da "želi da ostane otvoren" i da "želi da izabere opciju koja je najbolja za njegovo telo". Vud je naveo da je ministar Houk ignorisao taj deo članka zbog svojih razloga.
Vud je rekao da je ministar Houk citirao dva članka iz Gardijana i ABC, kako bi ukazao da antivakserske grupe u Australiji podržavaju Đokovića zbog njegovog vakcinalnog statusa. Ukazao je da je to pogrešno i da se Đoković ne dovodi u vezu sa tim grupama. 
 
Takođe, Vud je rekao da je upravo to što je prvi put Đokoviću ukinuta viza zakomlikovalo situaciju i probudilo antivaksere. Ukazao je i da je Đoković učestvovao na mnogim turnirima i gren slemovima od kada su vakcine protiv kovida razvijene i da nema dokaza da je njegovo učešće na tim događajima podstaklo antivaksersko raspoloženje.
 
Zastupnik australijske vlade Stiven Lojd je rekao da se pretpostavke o Đokovićevom protivljenju vakcinaciji ne zasnivaju samo na njegovim javnim izjavama, već i na njegovim delima. 
 
"Nije reč samo o njegovim javnim izjavama koje se protive vakcinaciji, zapravo je reč o njegovom vakcinalnom statusu u ovoj fazi pandemije", naveo je.
 
Pomenuo je članak BBC-ja na koji je ukazao i advokat Nikolas Vud. Lojd je rekao da to samo jača stav vlade da se Đoković protivi vakcinaciji, čak i pre nego što su vakcine bile dostupne.
 
U dokumentima tužilaca koji su objavljeni na sajtu suda stoji i da je Đoković odlučio da se ne pojavi u svojstvu svedoka, što su oni okarakterisali kao otežavajuću okolnost.

Tročlano sudsko veće će odlučiti da li će Đokoviću biti uskraćena viza za boravak u Australiji ili će moći da nastupi na prvom grend slem turniru ove sezone.

Na čelu tog veća je glavni sudija Federalnog suda Džejms Alsop.

Pored njega tu su sudije Entoni Besanko i Dejvid O'Kalahan.

 
 
Prenos saslušanja bio je uživo na Jutjub kanalu suda. 
 
 
Podsetimo, Đoković je dobio prvi spor na sudu države Viktorija u vezi sa ukinutom vizom, ali je australijski ministar za imigracije Aleks Houk iskoristio diskreciono pravo i poništio mu vizu.
 
Prema oceni ministra, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo bi da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv korona virusa.
 
Đokovićev pravni tim je uložio žalbu na odluku ministra i slučaj je prebačen na Savezni sud.
 
Sve najvažnije vesti u vezi sa učešćem Novaka Đokovića na Australijan openu pratite na OVOM LINKU.
  • NS

    16.01.2022 08:32
    Mirbor
    Srbija je prvi kanditat. Postena i pravedna vlast!
  • pedja

    16.01.2022 08:25
    Odgovor na komentar Roditelj
    Cemu zlo u vama, svako slovo vaseg komentara je zlo, to samo govori da je Novak Djokovic u pravu, Bog mu je svedok. A vama ko je svedok?
    PS: Reci nas odaju vise od dela.
  • AO

    16.01.2022 07:14
    pitanje
    Da li će Novaka pustiti da izadje iz Australije ako se prethodno ne vakciniše?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.

Cicipas osvojio masters u Monte Karlu

Grčki teniser Stefanos Cicipas osvojio je danas masters u Monte Karlu, pošto je u finalu pobedio 10. tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:1, 6:4.