Rasplet u grupi E: Nemačka eliminisana, prošli Japan i Španija

Fudbalske reprezentacije Japana i Španije plasirale su se večeras, iz Grupe E, u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru.

Japan je takmičenje u ovoj grupi završio kao prvi na tabeli sa šest bodova, nakon što je večeras posle preokreta pobedio Španiju sa 2:1 u poslednjem kolu, dok su Španci drugi sa dva boda manje.

Četiri boda osvojila je i Nemačka koja je večeras pobedila Kostariku sa 4:2, ali joj to nije bilo dovoljno pa je i drugo Svetsko prvenstvo zaredom završila posle grupne faze. Selekcija Kostarike je poslednja na tabeli sa tri osvojena boda.
Japan će u osmini finala Svetskog prvenstva igrati protiv Hrvatske, dok će protivnik Španije biti Maroko.
 
Strelci za Japan, u večerašnjem meču, bili su Rutsu Doan u 48. i Ao Tanaka u 51. minutu, dok je gol za Španiju postigao Alvaro Morata u 11. minutu.
 
Prvu šansu na meču imao je Japan u 10. minutu. Ito je šutirao iskosa, ali je pogodio spoljnji deo mreže.
 
Samo minut kasnije Španija je stigla do vođstva golom Alvara Morate. Aspilikueta je centrirao sa desne strane, a Morata je uspeo glavom da zatrese mrežu.
 
Do kraja poluvremena, Španija je kontrolisala igru. Mnogo više je Španija imala loptu u svojim nogama, uputila je i više udaraca ka golu, ali nije uspela da stekne ubedljiviju prednost.
 
Na startu drugog poluvremena Japan je stigao do izjednačenja. Rutsu Doan je u 48. minutu šutirao sa 17 metara i pogodio desni ugao gola Simona.
 
Samo tri minuta kasnije Japan je stigao do potpunog preokreta. Mitoma je uputio povratni pas, a na loptu je natrčao Ao Tanaka i zatresao mrežu.
 
Do kraja meča, Španija je držala loptu u svojim nogama, ali nije ozbiljnije ugrozila gol Japana. Nisu želeli Španci po svaku cenu da stignu do preokreta, pošto im je rezultat drugog meča u grupi garantovao prolaz i pored poraza.
 
U tom meču, Nemačka je pobedila Kostariku sa 4:2, ali je uprkos pobedi ostala bez plasmana u osminu finala.
 
Strelci za Nemačku bili su Serž Gnabri u 10, Kai Harvec u 73. i 85. i Niklas Filkrug u prvom minutu sudijske nadoknade vremena.
 
Pogotke za Kostariku postigli su Eljcin Teheda u 58. i Huan Vargas u 70. minutu.
 
Na večerašnjem meču ispisana je nova stranica u istoriji svetskih prvenstava, glavni arbitar meča bila je Francuskinja Stefani Frapar i ona je prva žena koja je vodila jedan meč u 92 godine dugoj istoriji Mundijala.
 
Povela je Nemačka u 10. minutu golom Derža Gnabrija. Raum je centrirao sa leve starne, a Gnabri je sa šest metara glavom prosledio loptu u mrežu.
 
Nemačka je u 14. minutu mogla da duplira prednost, Gorecka je šutirao glavom sa četiri metra, ali je pogodio golmana Navasa.
 
Želeli su Nemci da što pre stignu i do drugog gola, udarce sa distance su oprobali Kimih, Musijala i Gnabri, ali nisu uspeli da savladaju Navasa.
 
U 40. minutu Kostarika je imala priliku za izjednačenje, ali je udarac Fulera odlično odbranio Nojer.
 
Kostarika je do izjednačenja stigla u 58. minutu golom Eljcina Tehede. Fuler je centrirao sa desne strane, glavom je šutirao Venegas, Nojer je odbio loptu na koju je natrčao Teheda i zatresao mrežu.
 
Nemačka je u 63. minutu dva puta zatresla okvir gola. Prvo je stativu pogodio Musijala, a potom i Ridiger.
 
Kostarika je preokrenula rezultat u 70. minutu golom Huana Vargasa. Posle nekoliko odbitaka u šesnaestercu, najbolje se snašao Vargas i sa pet metara prosledio loptu u mrežu.
 
Tri minuta kasnije Nemačka je stigla do izjednačenja golom Kaia Harveca, koji je iskoristio odbitak i sa 10 metara rutinski savladao Navasa.
 
Nemačka je mogla ponovo do vođstva u 77. minutu, ali je udarac Filkruga sa pet metara odlično odbranio Navas. Musijala je pokušao u 84. minutu, ali je šutirao visoko preko gola.
 
Prednost Nemačkoj vratio je svojim drugim golom na meču Harvec u 85. minutu. Gnabri je ubacio loptu u šesneasterac, Harvec je pobegao odbrani i sa pet metara prosledio loptu u gol.
 
U prvom minutu sudijske nadoknade vremena Nemačka je stigla i do četvrtog pogotka. Sane je grudima spustio loptu na petera, a Filkrug ju je samo prosledio u mrežu i postavio konačan rezultat.
  • Jovan

    02.12.2022 14:38
    VAR
    Termin VAR dolazi od hrvatske ili srpske reči ,,varati". Pa šta se onda čudite.
  • Hastali Šejtan

    02.12.2022 08:34
    Dali je lopta okrugla?
    Kakva prevara Španije!!!
    Izgubili, izbacili Nijemce a izbjegli Hrvatsku i Brazil! Nijemci su trebali pustiti Kostariku pa nek' i Španci idu kući.
  • R49

    02.12.2022 07:13
    Prosto
    Pa kad mogu Nemci, možemo i mi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Verstapenu pol pozicija u Džedi

Vozač Red Bula Maks Verstapen osvojio je danas prvo mesto u kvalifikacijama i obezbedio pol poziciju na trci Formule 1 u Saudijskoj Arabiji.