Predsednik FS Kosova: U Jugoslaviji smo navijali za Piksija, neprijatno sam iznenađen uvredama

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi tvrdi da je bio neprijatno iznenađen uvredama na nacionalnoj osnovi koje je u žaru utakmice uputio Dragan Stojković Piksi.

"Od legende poput Piksija nisam očekivao da će da nam psuje majku albansku. Bio je igračka legenda Jugoslavije, navijali smo za njega dok smo živeli u zajedničkoj državi, uživali smo u njegovim driblinzima i majstorijama, gledali smo ga i uživo u tadašnjoj Prvoj ligi. Mnogi Albanci s Kosova su ga voleli kao fudbalera i iznenađeni su da se on tako ponašao, i to čak na meču koji nije bio protiv Kosova nego protiv Švajcarske", kazao je Ademi za Danas

Dodao je da takve stvari ne priliče ni navijačima koji ih uzvikuju na tribinama, a kamoli učesniku utakmice. 
 
"Druga je stvar šta publika radi, a učesnici sportskog događaja ne treba da u tome učestvuju, niti da daju povod", istakao je. 
FS Kosova je prijavio FIFA nedolično ponašanje Stojkovića, a Ademi dodaje da ne želi da prejudicira kakva će biti odluka svetske "kuće fudbala".
 
"FIFA i UEFA ne tolerišu nacionalizam i širenje nacionalne netrpeljivosti, ali to je sada dalje na njima kakvu će kaznu izreći. Mi smo bili neprijatno iznenađeni i zastavom (mapa Srbije sa Kosovom pre koje je pisalo 'nema predaje') u svlačionici. To zaista ne priliči fudbalerima Srbije. Mi treba te stvari da prepustimo politici i političarima da rešavaju. Sport treba da spaja ljude, a ne da pravi nacionalne tenzije i širi mržnju. Fudbaleri Srbije i Kosova trebalo bi da odigraju prijateljski meč i pokažu da fudbal i sport spajaju ljude, a ne da ih razdvajaju", ispričao je Ademi za Danas. 
 
Ademi napominje da FS Kosova i Fudbalski savez Srbije imaju odličnu saradnju u organizacijama FIFA i UEFA.
 
"I sa prošlim predsednikom FSS Slavišom Kokezom i sada sa Nenadom Bjekovićem odlično sarađujemo u svim telima FIFA i UEFA. Uvek se i ispričamo kad se vidimo i zajedno nastupamo oko problema liga i fudbala na Balkanu. Tako i treba da bude. Samo tu saradnju treba proširiti i na sve druge nivoe. Političari neka nalaze rešenja za međunacionalne tenzije, to im je posao, a mi u to ne treba da se mešamo. Mi treba da napravimo saradnju i da kao ljudi iz sporta pošaljemo poruku mira", zaključio je sagovornik Danasa.
Podsetimo, selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je prilikom utakmice Srbije i Švajcarske, nakon gola Dušana Vlahovića, snimljen kako viče (kako su mu pročitali sa usana) ""J.... li vam majku šiptarsku u p...."
 
Fudbaleri Srbije poraženi su od Švajcarske 3:2.
  • Goks

    08.12.2022 16:20
    Oni su krivi za sve!

  • Јован

    07.12.2022 10:53
    Јован
    Стојковићу одузети лиценцу који има за тренера и новчано казнити њега и играче које ће платити из свог џепа а не од грађана забранити нам играње на 2 године све међународне утакмице! На шта ово дивљаштво личи? Хоћу да гледам Фудбал не Срамоту полуписмених играча који представљају нашу Државу! Придружује се осудама и негативним коментарима већине грађана! Шта би требали Француска и Енглеска обзиром на историју...да се убијају на терену?! Срамота која се мора најоштрије казнити! Хвала! ПС: Ако их неко сматра дивљацима покажимо да смо ми "цивилизовани и пристојан народ"..ми смо још ГОРИ!!!
  • ex chapman

    07.12.2022 10:28
    Velika Albanija
    navijali za Piksija? mozda, mada ne verujem, oni su tada mahom navijali za Flamurtari. ali za Jugoslaviju svakako nisu navijali jer su organizovano i konzistentno decenijama radili na njenom razaranju. iako Albancima nikad bolje nije bilo nego u toj Jugoslaviji. kao usotalom i drugim narodima i narodnostima.
    sramota je da se Albanac poziva na bivsu "zajednicku drzavu" a da se pri tom ne ogradi od cinjenice da su Albanci aktivno radili na rusenju iste. mogao je da kaze: navijali smo za Piksija i zao nam je sto se raspala zajednicka drzava u kojoj smo mogli da navijamo za takvu jednu reprezentaciju kakva je bila njegova generacija. eto barem toliko! mozda je taj Ademi zaista iskren u svojim uspomenama, ali NE SME da odstupi od "tvrde" nacionalisticke ideologije da ne bi morao da emigrira, ali ne u Svjacarsku nego na neko dosad neotkriveno ostrvo u Tihom okeanu.
    a sto se tice psovanja konkretnih Albanaca iz Svajcarske reprezentacije oni su to svojim ponasanjem i na toj utakmici a i ranije sasvim zasluzili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Srbija pobedila Kipar u prijateljskom meču

Fudbaleri Srbije pobedili su večeras u gostima u Larnaki selekciju Kipra sa 1:0, u prijateljskom meču. Strelac pobedonosnog gola bio je Sergej Milinković-Savić u sedmom minutu.

Đere u drugom kolu turnira u Majamiju

Laslo Đere plasirao se u drugo kolo turnira mesters serije u Majamiju, pošto je danas na startu savladao Kineza Čak Lam Vonga u dva seta, sa 7:5, 7:6 (7:3).