Svet se oprašta od Pelea: "Nikada nije postojala desetka kao što je on"

Novoizabrani predsednik Brazila Lula da Silva odao je počast legendarnom fudbaleru Peleu, koji je preminuo u 83. godini, napisavši na Tviteru da "nikada nije postojala 'desetka' kao što je on".
"Malo je Brazilaca koji su proneli ime naše zemlje kao on", napisao je Lula da Silva, koji u nedelju stupa na dužnost, uz nekoliko fotografija njega i Pelea.
Argentinski fudbaler Lionel Mesi čija je reprezentacija na nedavnom Svetskom prvenstvu u Kataru osvojila titulu prvaka, odao je poštu večeras preminulom Peleu, legendarnom Brazilcu i jednom od najboljih fudbalera u istoriji.
Nejmar se oglasio putem Instagrama gde je kratkom objavom objasnio kako je on doživeo Pelea i sve što je on radio za života.
 
"Pre Pelea, 10 je bio samo broj. Pre Pelea, fudbal je bio samo sport. On je promenio fudbal u umetnost, u zabavu. Dao je glas siromašnima, crncima i svetu pokazao Brazil. On je otišao, ali magija ostaje. Pele je VEČNOST", napisao je Nejmar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NJ (@neymarjr)

 
I kapiten brazilske reprezentacije Tijago Silva oprostio se od jednog od najboljeg fudbalera u istoriji ovog sporta.
 
"Počivaj u miru 'Rei' (kralju), Bog blagoslovio njegovu porodicu", napisao je Silva na Instagramu.
 
 
Fudbaler Pari Sen Žermena i francuski reprezentativac Kilijan Mbape naveo je da Peleovo nasleće nikada neće biti zaboravljeno.
 
"Kralj fudbala nas je napustio, ali njegovo nasleđe nikada neće biti zaboravljeno. R.I.P. (počivaju u miru) kralju", naveo je Mbape na Tviteru, uz fotografiju na kojoj je sa Peleom.
 
 
Od Pelea se oprostio i Kristijano Ronaldo.
 
"Ne mogu da opišem bol koju osećam, kao i čitav fudbalski svet. Bio je inspiracija za milione, danas, sutra i zauvek. Nikada neće biti zaboravljen i zauvek će biti u mislima svakog fudbalskog zaljubljenika", naveo je između ostalog Ronaldo na Instagramu.
 
 
Slavni engleski fudbaler Džef Herst rekao je da je Pele najbolji fudbaler protiv kog je igrao.
 
"Imam toliko sećanja na Pelea, bez sumnje najboljeg fudbalera protiv kojeg sam igrao (sa Bobi Murom je najbolji fudbaler sa kojim sam ikada igrao). Za mene Pele ostaje najveći svih vremena i ponosan sam što sam bio na terenu sa njim. RIP Pele i hvala ti", objavio je Herst na Tviteru.
 
 
Povodom Peleove smrti, oglasio se i predsednik Argentine Alberto Fernandez, istakavši da nas je napustio jedan od najvećih fudbalera u istoriji tog sporta.
 
Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) odala je poštu legendi fudbala, Brazilcu Peleu koji je večeras preminuo, ocenjujući da će ostati zauvek besmrtan.
 
Fifa je posvetila svoju veb stranicu Peleu, trostrukom svetskom šampionu.
 
Federacija ga je proglasila "Fudbalerom 20. veka".
 
Pele je preminuo večeras u bolnici u Sao Paolu nakon duge i teške bolesti.
 
Tokom karijere Pele je između ostalog tri puta bio svetski prvak sa Brazilom -  1958, 1962. i 1970. godine, a igrao je za brazilski Santos i Njujork Kosmos.

Teme

Pele
  • S56

    30.12.2022 07:39
    Sinonim za fudbal
    Nije bio fudbalski majstor, već čarobnjak.
  • Bkco

    30.12.2022 00:40
    Po meni najbolji ikada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.

Cicipas osvojio masters u Monte Karlu

Grčki teniser Stefanos Cicipas osvojio je danas masters u Monte Karlu, pošto je u finalu pobedio 10. tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:1, 6:4.