Ruski i beloruski sportisti učestvuju bez zastava i himni na OI u Parizu

Ruski i Beloruski sportisti takmičiće se u pojedinačnoj konkurenciji kao neutralni na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK).
Ruski i beloruski sportisti učestvuju bez zastava i himni na OI u Parizu
Foto: Pixabay
Oni će se takmičiti kao neutralni, bez zastava, državnih oznaka i himni.
 
Svetlo plave uniforme su obavezne prema pravilu Međunarodne gimnastičke federacije.
Rusija i Belorusija se neće takmičiti u ekipnim sportovima u Parizu.
 
MOK je istakao da je dozvola pojedincima da učestvuju na Igrama "poštovanje ljudskih prava".
Do sada se osmoro ruskih i troje beloruskih sportista plasiralo na Igre u Parizu. 
 
"Samo vrlo ograničen broj sportista će se plasirati kroz postojeće sisteme kvalifikacija", navodi se u saopštenju.
 
Otkako je počeo rat u Ukrajini, napadom Rusije u februaru 2022. godine, Rusija i Belorusija su bile diskvalifikovane iz sportskih takmičenja. MOK je ove godine tražio način da vrati sportiste iz tih zemalja, a međunarodne sportske federacije tražile su u utorak od MOK da što pre primi ruske i beloruske sportiste pod neutralnom zastavom na Igre u Parizu.
 
Rešenje koje su predložili sportski savezi bilo je da se oni prime pod neutralnom zastavom, bez državnih simbola i himne.
Sada je na rukovodećem telu svakog olimpijskog sporta da proceni i primeni neutralni status za individualne sportiste koji nisu aktivno podržavali rat i nisu angažovani u vojnim ili bezbednosnim agencijama.
 
Ukrajina i brojne zemlje tražile su potpunu suspenziju Rusije i Belorusije sa Olimpijskih igara.
 
"Zaštita prava individualnih sportista da učestvuju na takmičenjima uprkos suspenziji njihovog nacionalnog Olimpijskog komiteta je dobro uspostavljena praksa, poštujući ljudska prava", piše u saopštenju MOK.
  • Zebra

    08.12.2023 19:50
    Rusija do Pariza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Kecmanović eliminisan sa turnira u Madridu

Miomir Kecmanović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Madridu, pošto je posle dva seta poražen od šestog tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda 4:6, 1:6.

Odbojkaši Crvene zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su večeras na svom terenu u petom meču finalne serije pobedili Partizan sa 3:0 (25:23, 25:18, 25:18).