Fifa će tražiti pravni savet o predlogu Palestine da suspenduje Izrael iz takmičenja

Fifa će zatražiti nezavisan pravni savet pre održavanja vanrednog sastanka do 20. jula na kome će doneti odluku o palestinskom predlogu da suspenduje Izrael iz međunarodnih takmičenja.
Fifa će tražiti pravni savet o predlogu Palestine da suspenduje Izrael iz takmičenja
Foto: Pixabay
Predsednik Fife Đani Infantino predstavio je plan na današnjem Kongresu u Bangkoku, nakon izlaganja predstavnika palestinskog i izraelskog fudbalskog saveza pred 211 članica svetske kuće fudbala.
 
"Fifa će od sada naložiti nezavisnu pravnu ekspertizu da analizira tri zahteva (od FS Palestine) i da obezbedi da se statut Fife primenjuje na pravi način. Rezultati i preporuke ove pravne procene biće prosleđeni Savetu Fife", naveo je Infantino.
"Zbog hitnosti situacije, vanredni Savet Fife biće održan do 20. jula kako bi se razmotrili rezultati pravne procene i donele odgovarajuće odluke", dodao je on.
 
Fudbalski savez Palestine pozvao je članice Fife na "odgovarajuće sankcije sa trenutnim dejstvom protiv izraelskih timova", navodi se u dokumentima Fife koji su objavljeni pre mesec dana.
U zahtevu se navodi "kršenje međunarodnog prava koje je počinila izraelska okupacija u Palestini, posebno u Gazi" i ističu se statutarne obaveze Fife po pitanju ljudskih prava i protiv diskriminacije.
 
Palestinski savez naveo je da je sva fudbalska infrastruktura u Gazi ili uništena ili ozbljno oštećena, uključujući i istorijski stadion Al Jarmuk i dodao da je za svoj predlog dobio podršku od Alžira, Iraka, Jordana, Sirije i Jemena.
 
Predsednik Fudbalskog saveza Palestine Džibril Radžub rekao je danas na Kongresu Fife da palestinski narod, uključujući i palestinsku fudbalsku porodicu, trpe humanitarnu katastrofu bez presedana.
 
On je dodao da je dobio pretnje zbog predloga o suspenziji za Izrael.
 
"Izraelski ministar spoljnih poslova uputio je ozbiljne pretnje da će me zatvoriti ako ne povučem ovaj predlog, ali nijedna sila na svetu ne može stati na put istini", rekao je Radžub.
  • Jep

    18.05.2024 14:24
    Manipulatoru
    Palestina je drzava? Palestinci su etnicka grupa? Ne i ne. To ie oblast za koju se nadam da ce nekada postati normalna drzava pored Izraela. Palestinci ne postoje, postoje Arapi koji zive na toj oblasti. Oni su narod koji svoje aspiracije ne mogu da sprovedu jer su slabiji, neinteligentniji od Izraela. Tako ne mogu da traze kao etnicka gripa da jedna drzava bude uskljucena iz nekog takmicenja. Mada vidim sa visedecenijska taktika pali. Napadni, pretrpi ogromne ljudske zrtve, ali kukaj i zali se.
  • YYY

    17.05.2024 13:46
    Za Ruse vam ne treba pravni savet.LIVEMERI BEDNI
  • Kuberten

    17.05.2024 12:46
    Kuda ide ovaj svet...
    A ja mislio da je fudbal sport, a ne politika.
    Sto bi rekli neki: vazno je ucestvovati...

    Secate li se kada su nasi sportisti bili sankcionisani?
    Pa onda Rusi, pa sada Jevreji...

    A sta je onda sa amerima, Englezima, Nemcima, Belgijancima itd. i raznim africkim plemenima koji su se nemilosrdno trebili izmedju sebe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport