Olimpijski komitet Srbije suspendovao Veslački savez Srbije zbog brojnih nepravilnosti

Olimpijski komitet Srbije (OKS) suspendovao je danas iz članstva Veslački savez Srbije (VSS) zbog niza nepravilnosti u radu i narušavanja Etičkog kodeksa.
Olimpijski komitet Srbije suspendovao Veslački savez Srbije zbog brojnih nepravilnosti
Foto: 021.rs
OKS je saopštio da je odluka o suspenziji iz članstva i pokretanju postupka protiv VSS doneta na hitno sazvanoj sednici Izvršnog komiteta OKS.
 
Svetska veslačka federacija se krajem prošle nedelje obratila Ministarstvu sporta i OKS pismom u kojem zahteva da se hitno reši situacija u Veslačkom savezu Srbije.
 
"U nizu nepravilnosti koje prate rad VSS kroz ceo četvorogodišnji olimpijski ciklus, Svetska veslačka federacija posebno ističe negativni kontekst koji je već izazvao višestruke štetne posledice u organizaciji dva velika veslačka takmičenja u našoj zemlji (Svetski kup 2022 i Svetsko prvenstvo 2023", piše u saopštenju u kojem se kaže da su "netransparentno delovanje i velika dugovanja VSS doveli do oduzimanja Evropskog prvenstva 2025. godine našoj zemlji".
Svetska veslačka federacija je posebno ukazala da je "bila primorana da donese nezabeleženu odluku" da u januaru suspenduje Veslački savez Srbije, čime je srpskim takmičarima tada bilo zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima.
 
Svetska federacija je uoči početka kvalifikacione olimpijske regate u Lucernu morala da interveniše i zbog neslaganja i previranja povodom toga koja posada Srbije će učestvovati u regati.
U saopštenju se navodi da te događaje Svetska veslačka federacija "više nije spremna da prihvati" i da je vođena dugoročnim interesom sportista iz Srbije posvećena preduzimanju "čvrstih mera" kako bi zaustavila delovanje VSS koje karakteriše kao direktne poteze na štetu veslača.
 
"Posebno je apostrofirana uvredljiva i preteća komunikacija prema zvaničnicima Svetske veslačke federacije predsednika Izvršnog odbora VSS Dušana Kovačevića, 20. maja 2024. godine. Svetska veslačka federacija je vrhovnim institucijama sporta u našoj zemlji dala rok od mesec dana za rešavanje situacije u Veslačkom savezu Srbije. Kao jednu od mera ukoliko to ne bude urađeno, navode moguću novu suspenziju VSS", piše u saopštenju OKS.
 
Da bi se izbegla takva situacija i zaštitili najbolji veslači i veslačice, Izvršni odbor OKS je jednoglasno odlučio da pokrene postupak protiv VSS koji će biti suspendovan dok traje proces.
 
"Ova suspenzija se ne odnosi na veslačice i veslače, učesnike sportskih programa OKS koji se takmiče na takmičenjima u ingerenciji OKS. Olimpijski komitet Srbije će na dalje nastaviti direktno da finansira pripreme i nastupe naših najboljih veslačica i veslača da bi se obezbedile njihove nesmetane pripreme za nastup na Olimpijskim igrama", naveo je OKS.
 
OKS je dodao da će u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom sporta i Svetskom veslačkom federacijom naći najbolji i najbrži način za rešavanje statusa veslačkog sporta u domaćim i međunarodnim okvirima da bi se zaštitili sportisti.
  • V

    27.05.2024 17:33
    Mislim da je kasno...šteta je nepopravljiva.Žalosno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Disciplinska komisija UEFA kažnjava FS Albanije

Fudbalski savez Albanije suočava se sa četiri optužbe Evropske fudbalske unije (Uefa) zbog provokativne poruke koju su njeni navijači istakli tokom utakmice protiv Italije na Evropskom prvenstvu.