Železnice dobile dozvolu za upotrebu novih Štadlerovih vozova

Železnice Srbije saopštile su danas da su dobile dozvolu za upotrebu novih elektromotornih vozova koje je proizvela švajcarska kompanije Štadler, i da su u toku završne pripreme za uključenje prvih od tih vozova u saobraćaj, sredinom juna na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica.
Železnice Srbije saopštile su danas da su dobile dozvolu za upotrebu novih elektromotornih vozova koje je proizvela švajcarska kompanije Štadler, i da su u toku završne pripreme za uključenje prvih od tih vozova u saobraćaj, sredinom juna na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica.

Uvođenjem novih, niskopodnih švajcarskih elektromotornih vozova, bilo je najavljeno za jesen prošle godine, ali problem bio što Železnice nisu obezbedile radionicu i tehničku opremu da bi proizvođač u garantnom roku mogao da održava vozove, i što su na nekim od planiranih linija peroni na stanicama previsoki, tako da bi putnici morali da iskaču iz vozova.

Kako su saopštile Železnice, ugovor sa švajcarskom kompanijom Štadler o isporuci 21 elektromotornog voza, potpisan je u marta 2013. godine i vredan je oko 99 miliona evra, a realizuje se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Do sada je Železnicama Srbije isporučeno 15 Štadlerovih vozova, a preostalih šest se očekuje u ugovorenom roku, do 31. avgusta ove godine.

Novi vozovi će se postepeno uvoditi u saobraćaj na ostalim magistralnim elektrificiranim prugama Srbije: Beograd–Užice–Prijepolje Teretna, Beograd–Kraljevo, Beograd–Šid, Beograd–Niš–Preševo.

  • Obrad

    03.06.2015 05:58
    Drnda gule
    Za nas su oni indijski vagoni.
  • Haralampije III

    02.06.2015 23:56
    Šta mislite koliko će vremena proći do prvog kamenovanja voza?
    Jadni smo do bola.
  • 02.06.2015 20:37
    Ma zabole me da li je Beograd ili Novi Sad-potpuno irelevantno! Sta vise-potpuna je glupost da postoji sto preduzeca-a svi se finansiraju iz drzavnog budzeta! ja samo hocu sredjene zeleznicke stanice, brze pruge i dobre vozove... to me zanima-a ne koja god tema da dodje na dnevni red-autonomastvo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.